
Każdy zna tradycyjny przepis na zupę kalafiorową. Metoda gotowania nie jest żadnym sekretem, ale ten pospolity smak można łatwo przeobrazić według własnych upodobań. Ten patent na danie budzi wiele emocji. Wystarczy jeden kontrowersyjny dodatek, aby odmienić jego charakter z delikatnego i łagodnego na ostry i pełen charakteru. Odkryj recepturę na zupę kalafiorową z musztardą.
Jak zrobić zupę kalafiorową?
Kiedy nie wiesz co zrobić na obiad, zrób zupę. To jeden z najłatwiejszych posiłków i zawiera wszystko to co cenne, czyli białko, tłuszcze, węglowodany i minerały. Poza tym zupę trudno zepsuć. A jeśli masz gotowy bulion, to wystarczy, że ugorujesz w nim trochę warzyw, doprawisz do smaku i zabielisz.
Tak właśnie przygotujesz kalafiorową. Pyszną i pożywną zupę, która zupełnie zaskoczy cię smakiem. Podrasuj ją 2 łyżkami musztardy, a nikt się jej nie oprze. Niech ten przepis będzie dla ciebie ciekawą inspiracją. Ugotuj tak zupę kalafiorową na obiad, a twoi bliscy poproszą o dolewkę.
Przepis na zupę kalafiorową z dodatkiem musztardy
Składniki:
» 1 kalafior,
» ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu,
» 4-5 ziemniaków,
» 2-3 ząbki czosnku,
» pokrojony koperek,
2 nieduże marchewki,
» masło,
» śmietana 18%,
» 2 żółtka (można pominąć),
» ok. 70 g serka topionego o smaku śmietankowym,
» szczypta curry,
» pieprz i sól,
» 2 łyżki musztardy sarepskiej lub rosyjskiej (ta druga jest ostrzejsza).
Wykonanie:
W garnku rozgrzewamy porządną łyżkę masła. Wrzucamy startą marchewkę i pocięte w kostkę ziemniaki, krótko smażymy.
Jak tylko kartofle się zarumienią, przekładamy przeciśnięty czosnek i krótko smażymy. Potem wlewamy gorący rosół, zagotowujemy.
Wrzucamy do bulionu kalafior (dzielimy go wcześniej na różyczki), dodajemy trochę pieprzu, soli i curry. Zupę wzbogacamy o serek topiony i musztardę.
Gdy wszystkie jarzyny zmiękną, zabielamy kalafiorową śmietanką wymieszaną z żółtkiem (wcześniej ją hartujemy, aby się nie zwarzyła w zupie). Gotujemy kilka minut, a potem wszystko miksujemy na aksamitny krem. Możemy też zupę podać tradycyjnie – z całymi kawałkami warzyw. Jeśli będzie serwowana jako krem, to podajemy do niej np. grzanki.
Polecamy: Ścieram do zupy buraczkowej. Pyszna i gotowa 2x szybciej niż zwykle