Przepisy na mało pracochłonne desery lubi każdy z nas. Nie zajmują nam wiele czasu i do ich przygotowania używa się mniejszej ilości składników. Do dzisiejszego deseru potrzeba ich zaledwie 4. Dwa główne to ciasto francuskie i owoce. Połączenie tych obu produktów jest strzałem w dziesiątkę na deser. Każdy wielbiciel słodkich smaków będzie zauroczony jego konsystencją, smakiem i aromatem. Ucieszy też osoby, które zawsze w kuchni idą na łatwiznę i lubią serwować efektowne przekąski.
Deser w letnim stylu
Truskawki nadają się niemal do każdego deseru. Wyśmienicie smakują w cieście drożdżowym, kruchych tartach, babeczkach, musach, koktajlach czy kremach do tortów. Warto połączyć je z ciastem francuskim, a powstanie podwójnie pyszna przekąska w nowoczesnym stylu.
Wystarczy rozwinąć jeden arkusz ciasta, umieścić na nim cząstki owoców, potem zrolować i pokroić na kawałki. Po upieczeniu deser może trafić na stół. Zamiast truskawek na cieście francuskim możesz rozłożyć jabłka lub inne sezonowe owoce.
Przepis na deser z ciasta francuskiego i truskawek
Składniki:
ciasto francuskie
200 g truskawek
100 ml mleka
ciasto francuskie
cukier
Wykonanie:
Myjemy owoce, odrywamy z nich szypułki i kroimy w cząstki. Potem osuszamy ręcznikiem kuchennym. Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i kładziemy na nim w szeregu kawałki truskawek. Zawijamy wszystko w rulon, smarujemy z wierzchu mlekiem. Roladę dzielimy na małe porcje i każdą z nich ponownie zwilżamy mlekiem. Roladki umieszczamy na blaszce wyściełanej pergaminem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez ok. pół godziny. Później deser wyjmujemy z urządzenia i podajemy.
Każda roladka wypełniona truskawką i otulona pysznym ciastem to wyśmienita przekąska, którą można zabrać na piknik czy grilla. Każdy biesiadnik będzie mógł ją swobodnie konsumować, bo to idealna przegryzka na jeden kęs.