FoodPedia.plPrzepisyKładę truskawki na cieście francuskim i zawijam. Ten deser jest już hitem

Kładę truskawki na cieście francuskim i zawijam. Ten deser jest już hitem

ciasto francuskie i truskawki
fot. screen Youtube / Dolci Veloci 89

Przepisy na mało pracochłonne desery lubi każdy z nas. Nie zajmują nam wiele czasu i do ich przygotowania używa się mniejszej ilości składników. Do dzisiejszego deseru potrzeba ich zaledwie 4. Dwa główne to ciasto francuskie i owoce. Połączenie tych obu produktów jest strzałem w dziesiątkę na deser. Każdy wielbiciel słodkich smaków będzie zauroczony jego konsystencją, smakiem i aromatem. Ucieszy też osoby, które zawsze w kuchni idą na łatwiznę i lubią serwować efektowne przekąski.

Deser w letnim stylu

Truskawki nadają się niemal do każdego deseru. Wyśmienicie smakują w cieście drożdżowym, kruchych tartach, babeczkach, musach, koktajlach czy kremach do tortów. Warto połączyć je z ciastem francuskim, a powstanie podwójnie pyszna przekąska w nowoczesnym stylu.

Wystarczy rozwinąć jeden arkusz ciasta, umieścić na nim cząstki owoców, potem zrolować i pokroić na kawałki. Po upieczeniu deser może trafić na stół. Zamiast truskawek na cieście francuskim możesz rozłożyć jabłka lub inne sezonowe owoce.

Przepis na deser z ciasta francuskiego i truskawek

Składniki:
ciasto francuskie
200 g truskawek
100 ml mleka
ciasto francuskie
cukier

Wykonanie:
Myjemy owoce, odrywamy z nich szypułki i kroimy w cząstki. Potem osuszamy ręcznikiem kuchennym. Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i kładziemy na nim w szeregu kawałki truskawek. Zawijamy wszystko w rulon, smarujemy z wierzchu mlekiem. Roladę dzielimy na małe porcje i każdą z nich ponownie zwilżamy mlekiem. Roladki umieszczamy na blaszce wyściełanej pergaminem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez ok. pół godziny. Później deser wyjmujemy z urządzenia i podajemy.

Każda roladka wypełniona truskawką i otulona pysznym ciastem to wyśmienita przekąska, którą można zabrać na piknik czy grilla. Każdy biesiadnik będzie mógł ją swobodnie konsumować, bo to idealna przegryzka na jeden kęs.

Reklama
Zobacz również
Reklama