
Kluski śląskie uwielbiamy chyba wszyscy. Oczekujemy, że będą miękkie i jędrne. Receptura na ten specjał nie jest trudna, ale schody zaczynają się, gdy nie masz w zanadrzu ziemniaków lub chcesz „odchudzić” danie. Wtedy ten przepis na fit kluski wyciągnie cię z opresji. Jest bardzo łatwy i składa się z zaledwie 3 składników – kaszy jaglanej, skrobi i soli. Wyjdą z tego kluski śląskie lepsze niż oryginał. Koniecznie zapisz przepis.
Kluski śląskie to regionalny przysmak, ale niektórzy rezygnują z ich jedzenia na diecie. Wszystko przez główny składnik klusek, czyli ziemniaki, które są podobno tuczące. Fakt, jeśli potrawę okrasisz boczkiem lub podasz z tłustym sosem, wtedy na talerzu powstanie bomba kaloryczna. Jeśli jednak nie chcesz rezygnować z klusek śląskich na diecie, przygotuj je w wersji fit. Wystarczy, że lekko zmodyfikujesz przepis, a zamiast kartofli wykorzystasz kaszę jaglaną.
Przepis na kluski śląskie w wersji fit
Składniki:
» 300 g kaszy jaglanej,
» sól,
» 70 g skrobi ziemniaczanej.
Wykonanie:
Kaszę kilka razy płuczemy w chłodnej wodzie celem usunięcia lekkiej goryczki.
Potem wsypujemy ziarenka do gotującej się wody i gotujemy, aż zmiękną.
Kaszę starannie odcedzamy, lekko solimy i blendujemy na gładką masę.
Wsypujemy do niej skrobię, mieszamy. Z ciasta lepimy kulki, otaczamy je w mące i gotujemy w gorącej wodzie przez 5 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Kluski śląskie podajemy np. z sosem.
Czytaj też: Kopytka wyjdą miękkie i smakowite. Tylko pomiń 1 składnik