
Przepis na kopytka nie powinien nikomu sprawić żadnych trudności. Ale niejednokrotnie życie nam pokazało, że najprostsze receptury jest najłatwiej sknocić. W przypadku kopytek lepiej pominąć 1 składnik, a wyjdą perfekcyjnie.
Kopytka składają się z niewielu produktów. Zwykle to ziemniaki, mąka, sól i jajko. Tak jak pierwsze trzy składniki są konieczne, to ten ostatni można pominąć bez ryzyka. Wtedy kluseczki uzyskają taką konsystencję, która podpasuje większości smakoszy.
Warto dopilnować, aby ziemniaki użyte do kopytek były odpowiednie. Najlepiej spiszą się mączyste odmiany, np. Gracja, Finezja, Bryza i Ibis.
Dlaczego lepiej nie dodawać jajka do ciasta na kopytka?
Z jajkiem kluski wyjdą twarde i będą smakować jak guma. Gdy jajka nie uwzględnisz w przepisie, otrzymasz kopytka, które przypadną do gustu absolutnie wszystkim. Bo kto nie ubóstwia delikatnych, miękkich i puszystych klusek, które rozczulają podniebienie? Sam ich spróbuj i oceń teksturę, stopień twardości i smak. Z pewnością wszystkie cechy dostaną od ciebie najwyższe noty.
Przepis na idealne kopytka bez jajek
Składniki:
» 1 kg mączystych ziemniaków,
» 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
» 200 g mąki pszennej (+ 1 łyżka do ciasta i do podsypywania),
» 1 łyżeczka soli.
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na 2-3 części i gotujemy w osolonej wodzie przez kilkanaście minut, aż zmiękną. Potem odlewamy wodę i krótko trzymamy warzywa na ogniu, aby nadmiar wody odparował. Kartofle przeciskamy przez praskę i studzimy.
Wsypujemy do nich sól, skrobię i mąkę, wyrabiamy masę do czasu, aż przestanie się kleić i będzie sprężysta. Opcjonalnie dodajemy większą ilość mąki.
Ciasto dzielimy na kilka porcji i tworzymy z nich wałki (ok. 2 cm grubości), a potem kroimy je nożem na małe prostokąty.
Zagotowujemy wodę w sporym garnku, solimy ją. Przekładamy do niej kopytka etapami. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy je przez ok. 3 min. Wyławiamy kluski łyżką z dziurkami wprost na półmisek. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. cebulką podsmażoną na maśle.
Polecamy również przepis na pierogi z kaszą gryczaną i ogórkiem