
Ze schabu można przygotować wiele pysznych rzeczy. Na przykład bitki, roladę, wędlinę czy poczciwe kotlety w panierce. Wszystkie te specjały to gwarancja fascynującego smaku, który można dowolnie urozmaicać przyprawami i innymi dodatkami. Dzięki przepisowi Ewy Wachowicz na kotlety schabowe na nowo zakochasz się w tym daniu.
Jaki schab wybrać na kotlety?
Zwróć uwagę na kolor mięsa i kupuj to różowe, z widocznymi, ale cienkimi przerostami tłuszczu. Nie kupuj bladego i wysuszonego schabu. Jeśli wcześniej został dodatkowo zamarynowany, nie ma powodu do radości. Porcja mogła być już nieświeża, a aromatyczne przyprawy skutecznie tłumią woń psującego się mięsa. Najlepiej zamarynować je własnoręcznie.
Przepis Ewy Wachowicz na kotlety schabowe
Lista składniki:
● schab bez kości,
● 1 łyżka majonezu,
● 1 jajko,
● czarny pieprz i sól,
● 1 łyżka pokrojonej pietruszki naciowej,
● 1 łyżka pokrojonego koperku,
● bułka tarta,
● masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
Schab pokrój na grube plastry, przysłoń folią spożywczą i rozbijaj tłuczkiem. Dopraw płaty pieprzem i solą.
W małym naczyniu rozbełtaj jajko, dodaj majonez i zieleninę. W tej marynacie obtaczaj każdą porcję mięsa z dwóch stron. Przykry kotlety i umieść w chłodziarce na godzinę lub dłużej.
Potem wyjmij mięso, obsyp bułką tartą. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety z każdej strony, aż się zarumienią.
Wykładaj je talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami. Ewa Wachowicz proponuje buraczki i ziemniaki.
Sprawdź też przepis na kotlety schabowe po prowansalsku