Kremowe i orzeźwiające tiramisu truskawkowe. Wirtuoz wśród ciast
Tiramisu to jeden z najbardziej rozpoznawalnych smakołyków na świecie, a jego ojczyzną są Włochy. Polski odpowiednik tego deseru też jest niczego sobie. Można nawet powiedzieć, że jest o niego 2x lepszy. Tak przynajmniej twierdzą osoby, które próbowały obu wersji. Ciekawe, która tobie podpasuje? Klasyczne tiramisu z nutą kawy pewnie jadłeś wielokrotnie. Czas na nowy wariant słynnego ciasta, w którym pierwsze skrzypce grają truskawki. Przygotujesz go w mgnieniu oka.
Wypróbuj przepis na tiramisu z truskawkami
Deser z sezonowymi owocami prezentuje się nad wyraz dobrze. Latem właśnie takich słodkich rzeczy nam potrzeba. Orzeźwia, smakuje mistrzowsko i rozpływa się w ustach. Ciasto jest idealne dla wszystkie łasuchów.
Przepis na tiramisu z truskawkami
Lista składników:
200 g biszkoptów
2 łyżki soku z cytryny
700 g truskawek
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
¼ kg serka śmietankowego
6 łyżek cukru pudru
¼ kg serka mascarpone
Przygotowanie:
W naczyniu umieszczamy truskawki, cukier puder i sok z cytryny, blendujemy. Przyda nam się forma żaroodporna (24 x 19 cm), bo w niej wyląduje tiramisu. Na spód przekładamy część przyrządzonej masy i przykrywamy ją biszkoptami, które zaraz potem smarujemy mlekiem.
W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone z serkiem śmietankowym i cukrem. Dokładamy pozostałą porcję zmiksowanych owoców i mieszamy. Krem rozprowadzamy na ciastkach, potem dajemy mus truskawkowy i znów biszkopty, które smarujemy mlekiem. Kolejną warstwę stanowi masa z mascarpone. Wygładzamy powierzchnię i układamy cienkie kawałeczki truskawek. Deser wkładamy na minimum 2 godziny do chłodziarki.
Takie truskawkowe tiramisu można zaliczyć do najbardziej udanych, sezonowych deserów. Jest kremowe, smakowite i lekkie jak chmurka. Wszystko dzięki biszkoptom i delikatnej masie z serków. Degustacja to sama przyjemność. Włoskie tiramisu kawowe ma sporego konkurenta.