Cieszmy się smakiem pomidorów, które właśnie teraz mają go aż nadto. Za kilka miesięcy świeżych i pachnących owoców z polskich upraw już nie dostaniemy, chyba że zamkniemy je teraz w słoikach. Pomidorowe przetwory dzięki pasteryzacji wytrzymają przez długi czas, więc gdy otworzysz słoiczek w listopadzie, przypomnisz sobie smak i zapach lata. Pomidory w zalewie są pyszne i pasują do wielu potraw. Ja już dawno skorzystałam z przepisu i mam cały zapas przetworów w spiżarni. Obawiam się, że wszystkie znikną jeszcze przed zimą. Takie są dobre!
Główny składnik przetworu to oczywiście pomidory. Wybierz jędrne, dostojałe, ale nie zepsute sztuki. Zalewa jest bardzo prosta do zrobienia. Do zmiksowanych pomidorów dodaje się bazylię, przyprawy i 1 sekretny składnik, a jest nim ostra papryczka. Dzięki niej zawartość każdego słoika nabiera mocy.
Jak zrobić pomidory w zalewie? Prosty przepis krok po kroku
Lista składników:
4 kg pomidorów
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli do przetworów
1 ostra papryczka
garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
Krok 1.
Półtora kilograma pomidorów przekładamy do garnka, sparzamy wrzącą wodą przez 2 minuty, a potem przelewamy owoce chłodną wodą. Obieramy każdą sztukę ze skórki i tniemy w kosteczkę. Kawałki przekładamy do słoików (wcześniej je wyparzamy), ale pamiętajmy, by zostawić nieco luzu.
Krok 2.
Resztę pomidorów płuczemy i kroimy na niewielkie porcje, a potem wrzucamy je do garnka. Dodajemy posiekaną papryczkę i bazylię, blendujemy na mus. Dokładamy cukier i sól, mieszamy i gotujemy przez kwadrans – licząc czas od chwili, aż mikstura zawrze.
Krok 3.
Zalewamy nią warzywa w naczyniach, a następnie ścisło zakręcamy każde z nich. Przetwory pasteryzujemy przez 25 minut, a potem studzimy i przenosimy w zimne miejsce. Zimą będą jak znalazł.