Łączę dynię z mlekiem skondensowanym. Wszyscy się zajadają

deser z dyni i mleka skondensowanego
fot. screen Youtube / schöne desserts

Najprostsze dania i desery z reguły smakują najlepiej. Cukiernie kuszą nas kolorowymi łakociami, ale nieraz wystarczy sięgnąć po dobry i łatwy przepis, aby stworzyć prawdziwe arcydzieło. Na przykład z dyni i mleka skondensowanego powstanie zjawiskowo dobry deser, który rozświetli każde przyjęcie. Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i pysznie smakuje.

Jeśli masz w zasięgu ręki puszkę mleka zagęszczonego, świeżą dynię, mąkę, jajka, korzenne przyprawy i kilka innych dodatków, możesz zaczynać. Pracy jest niewiele. Robisz tylko ciasto i nadzienie dyniowe. Owoc oczyść, ugotuj i zmiksuj. Dalszą instrukcję znajdziesz poniżej. Wcześniej jednak zerknij na dokładną listę składników.

Przepis na ciasto dyniowe z mlekiem skondensowanym

Składniki:
Spód:
» 125 g masła,
» 200 g mąki,
» 1 jajko,
» 50 g cukru.

Wypełnienie:
» 1 puszka mleka skondensowanego (400 g),
» 2 szklanki purée z dyni,
» ¾ łyżeczki przyprawy do piernika,
» szczypta gałki muszkatołowej,
» 1 łyżeczka cynamonu,
» 2 jajka,
» pół łyżeczki imbiru,
» 3-4 ubite goździki (można pominąć).

Wykonanie:
Na początku przesiej mąkę, dodaj do niej pokrojone masło, etapami cukier i jajko (bądź tylko żółtko), wyrabiaj aksamitne i spójne ciasto – przez kilka minut. Ulep kulę i wstaw ją do zamrażalnika na ok. pół godziny.

Obierz dynię, oczyść z pestek i podziel mniejsze kawałki. Zalej wodą i gotuj, aż zmięknie. Zblenduj ją na gładkie purée.

Blachę do tarty (średnica 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

Do musu dyniowego dodaj mleko zagęszczone i przyprawy, starannie wymieszaj.

Białka miksuj na sztywno. Przekładaj do nich żółtka i porcjami dynię, mieszaj łyżką.

Ciasto wyciągnij z zamrażarki, rozwałkuj na duże koło i rozmieść je na spodzie i brzegach blaszki. Do środka wlej ciasto dyniowe i włóż formę do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piecz przez 15 min, a potem zmniejsz moc do 170°C i piecz 40-45 min. Smacznego.