Łączę ubite białka z galaretką. Tak pysznego deseru dawno nie jadłam

ubita piana z białek i galaretka w proszku
fot. screen Youtube / Amandine / Quick Cookie

Często pieczesz ciasta i inne desery? Wiele z nich powstaje z udziałem jajek. Niestety nie zawsze uda nam się je spożytkować w całości. Czasem w przepisie trzeba użyć samych żółtek, więc białka musimy oddzielić i przechować np. w zamrażalniku, bo przecież grzechem byłoby je wyrzucać. Gdy nazbiera się ich spora ilość, warto je odmrozić i wyczarować coś smacznego. Na przykład słodką piankę z dodatkiem galaretki i kilku innych składników. Podana w ozdobnych naczyniach ucieszy nie tylko podniebienie, ale i oko.

Słodka pianka osłodzi marcowe popołudnia. Pyszna i lekka jak obłok

Delikatny w smaku, puszysty i w sam raz słodki. Ten deser to niekwestionowany hit tej wiosny. Czaruje smakiem i prezentuje się tak, że nie sposób oderwać wzroku. Zrobisz go w bardzo szybkim tempie i przy minimalnym nakładzie pracy. Białka, które wcześniej odłożyłeś, masz szansę teraz dobrze wykorzystać. Dołóż jeszcze galaretkę i opcjonalne dodatki, a w mig stworzysz deser, który zadowoli nawet najbardziej wybrednych.

Przepis na deser z białek i galaretki

Składniki:
• pokruszone ciasteczka maślane,
• 1 galaretka smakowa,
• 4 białka z jajek,
• odrobina soli,
• 1,5 szklanki wody,
• świeże/mrożone owoce,
• ewentualnie: bita śmietana, czekolada.

Sposób wykonania:
Do naczynia wlej 1,5 szklanki wrzątku i rozpuść w niej galaretkę, ostudź. Do białek wsyp szczyptę soli i ubijaj na sztywno. Do zastygającej galaretki przekładaj stopniowo pianę z białek i lekko mieszaj, by powstała jednolita masa.

Postaw kilka pucharków i na dnie każdego z nich umieść warstwę rozdrobnionych ciastek.
Przykryj je białkowo-galaretkową pianką i włóż deser do chłodziarki na kilka godzin.
Gdy wystarczająco stężeje, ozdób go bitą śmietaną, ulubionymi owocami i posyp z wierzchu startą czekoladą. Smacznego.

Rady:
• Ciastka maślane możesz zastąpić biszkoptami.
• Aby pianka zyskała intensywniejszy smak, wzbogać ją o niewielką ilość aromatu waniliowego.
• Do zrobienia deseru wykorzystaj galaretkę o dowolnym smaku (np. cytrynową, malinową, agrestową czy brzoskwiniową).

Podziel się: