Smakiem nie ustąpi jarzynowej. Sałatka wiosenna oczaruje każdego

sałatka wiosenna
fot. screen Youtube / agatabodkuchni

Ze świętami wielkanocnymi kojarzą się nam jajka w różnej postaci, mazurki, babki, pieczenie mięsne i oczywiście kolorowe sałatki warzywne. Przecież marzec to czas, w którym na straganach i w sklepach pojawiają się pierwsze nowalijki: rzodkiewki, szczypiorek, pomidory, ogórki czy sałata. Zamiast czekać do lata, zaopatrz się w warzywa już teraz. Zrobisz z nich wyśmienitą sałatkę idealną na święta wielkanocne. Domownicy i goście opróżnią całą salaterkę.

Wszystkim dobrze znana sałatka jarzynowa ma mocnego konkurenta

Wiosenny miks warzyw z sosem majonezowym wygląda apetycznie i wprawia kubki smakowe w zachwyt. W sałatce ukryte jest to wszystko, co teraz oferują zieleniaki. Podstawą dania jest kalafior. Ten niestety jest przez nas dość rzadko używany w kuchni. Szkoda, warto jeść go jak najczęściej, bo jest zdrowy, a przy okazji pyszny. Pamiętaj, aby go lekko podgotować, a nie rozgotować.

Sałatkę układa się w naczyniu piętrowo – nakładając warstwy jedna na drugą. Wygląda porywająco i upiększy każdy stół.

Przepis na wiosenną sałatkę warzywną

Składniki:
4 jajka
200 g pomidorków koktajlowych
pół główki kalafiora
garść rzodkiewek
mała główka sałaty
pieprz i sól do smaku
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki majonezu
3 łyżki gęstego jogurtu lub skyru

Sposób wykonania:
Najpierw przyrządź sos sałatkowy. Połącz jogurt z majonezem w identycznych proporcjach, dopraw pieprzem i solą. Aby zmodyfikować smak możesz dodać starty ząbek czosnku, odrobinę soku z cytryny, a nawet łyżeczkę chrzanu. Wstaw mieszankę do chłodziarki na co najmniej 30 minut. W międzyczasie zajmij się składnikami na sałatkę.

Kalafior ugotuj al dente (kluczowe, by go nie rozgotować). Możesz też podzielić go na mniejsze różyczki, a potem zblanszować (trzymaj warzywo we wrzącej wodzie przez kilkadziesiąt sekund). Rzodkiewkę pokrój w talarki, a pomidorki przekrój na pół. Szczypiorek drobno posiekaj. Jajka ugotuj na twardo, obierz i podziel na ćwiartki.

Dno salaterki powinna zająć warstwa poszarpanych liści sałaty. Na nich ulokuj różyczki kalafiora i resztę produktów. Zalej kompozycję dipem z majonezu i jogurtu. Teraz ułóż drugą podobną warstwę, raz jeszcze zalej ją sosem, a wierzch oprósz szczypiorkiem. Ozdób składnikami wg uznania i serwuj. Smacznego.

Podziel się: