Ciasto czekoladowe wybornie smakuje i urzeka gości. Superłatwy przepis

ciasto czekoladowe z masą śmietankową
fot. screen Youtube / Ricette dolci

Ciasto na powyższym obrazku ma aż trzy warstwy, z których każda jest lepsza od poprzedniej. A deser to prawdziwa perełka wśród wszystkich czekoladowych wyrobów cukierniczych. Biszkopt z kakao fantastycznie komponuje się z masą na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Jakby tego było mało, słodycz dopieszczono polewą z gorzkiej czekolady. Niebo w gębie.

Najlepsze ciasto czekoladowe, jakie zjesz

Dzisiejszy smakołyk zostawia w tyle włoskie tiramisu i dobrze znaną w Polsce wuzetkę. Wygląda nietuzinkowo, a sam proces przygotowania to bułka z masłem dla wprawionych cukierników. Jednakże osoby „raczkujące” w kuchni, również poradzą sobie z poniższym przepisem.

Przepis na ciasto czekoladowe z masą śmietankową

Składniki:
2 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
aromat waniliowy
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
3 jajka
3 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g serka mascarpone
2 tabliczki ciemnej czekolady
500 ml śmietany kremówki

Sposób wykonania:
W naczyniu umieść połowę cukru, jajka, ekstrakt waniliowy i odrobinę soli, mieszaj składniki za pomocą rózgi na spójną masę. Po chwili wlej olej i szklankę mleka, wymieszaj. Do naczynia przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wlej ekstrakt waniliowy i łącz robotem na zwartą masę. Przelej ją do blaszki wysmarowanej masłem, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz przez 25 minut. Wypiek wyciągnij i ostudź.

Do rondelka dodaj szklankę mleka i przesiej łyżkę kakao, mieszaj i gotuj na małym palniku, aż otrzymasz spójną mieszankę. Chłodne ciasto nakłuj licznie widelcem i zalej przygotowanym kakaowym mlekiem, a nabierze niesamowitej wilgoci.

Na masę serową: do naczynia wlej 300 ml śmietanki, dosłodź cukrem i miksuj. Przełóż mascarpone i ponownie ucieraj na zwarty krem. Rozprowadź go na cieście i starannie wygładź powierzchnię. Deser włóż do chłodziarki.

Pozostałą porcję śmietanki podgrzewaj w naczyniu i ściągnij z ognia. Dodaj połamaną ciemną czekoladę i dokładnie mieszaj. Polewę nanieś na wypiek, ostudź i znów schłodź przez kilka godzin. Smacznego.

Podziel się: