Kotlety mielone smakują 2 razy lepiej. Dodaj tylko 40 deko

kotlety mielone
fot. Pixabay

Warto wprowadzać do kuchni drobne urozmaicenia. Dzięki temu możemy poznać smak naszych ulubionych potraw na nowo i jednocześnie zaskoczyć bliskich. Ta receptura na kotlety mielone na pewno przypadnie ci do gustu. Mięsny specjał smakuje 2x lepiej od pospolitej wersji, a wszystko za sprawą specjalnego dodatku. Mimo lekkiej modyfikacji mielone nadal smakują tak, jak trzeba. Wypróbuj ten przepis w swojej kuchni, a nie będziesz żałować.

Ten dodatek nada kotletom mielonym lekkiej pikanterii

Porcję mięsa mielonego na kotlety trzeba koniecznie czymś dopieścić. Oprócz tradycyjnych przypraw i dodatków w postaci wilgotnej bułki przydałoby się coś jeszcze. Masa mięsa przygarnie wszystko, co jej dasz. Więc tym razem zdecyduj się na tarty chrzan. Kotletom nada wyrazistszego smaku i zdecydowanie podkręci ich smak. Fani pikantnych smaków oniemieją z zachwytu.

Chrzan to nie tylko świetny dodatek do ćwikły czy jajek. Równie dobrze sprawdzi się w kotletach mielonych

Obecnie na straganach i w sklepach można dostać świeży chrzan. Warto zaopatrzyć się w ten korzeń i utrzeć go na tarce. Ponieważ zbliża się Wielkanoc, wiele osób wzbogaca nim ćwikłę lub sosy do jajek. Warto odłożyć sobie małą porcje pikantnego warzywa i przygotować wyjątkowe kotlety mielone wg tej receptury.

Przepis na kotlety mielone z chrzanem

Składniki:
400 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 cebula
¾ szklanki mleka
1 czerstwa bułka
1 łyżeczka musztardy
40 g startego chrzanu
przyprawy: łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, pieprz i sól
bułka tarta
olej do smażenia

Wykonanie:
Pieczywo zalej mlekiem i odstaw, by porządnie nasiąkło. Gdy tak się stanie, odciśnij je starannie. Mieloną wieprzowinę przełóż do naczynia, dodaj jajko, odciśniętą bułkę i pokrojoną cebulę.

Zacznij wyrabiać masę dłonią. Połącz ją z musztardą, tartym chrzanem oraz przyprawami. Mieszaj na spójną masę i postaraj się solidnie rozbić pieczywo. Teraz twórz z niej nieduże kule, które potem lekko ugnieć.

Każdą po kolei panieruj w bułce tartej, delikatnie dociskając, by solidnie obkleiła masę mięsną. Układaj kotlety na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smaż po 4-5 minut z obu stron, aż się zarumienią. Serwuj ziemniakami i bukietem surówek. Smacznego.

Podziel się: