Ciasto z brzoskwiniami w niecałe 10 min. W lot zniknie cała blaszka

ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami
fot. screen Youtube / Orchideli

Eleganckie ciasto bez pieczenia dla prawdziwych łasuchów? Masz je przed oczami. Wystarczy połączyć ze sobą kilka pospolitych składników, a powstanie deser mogący śmiało konkurować z wyrobami z cukierni. Instrukcja przygotowania dzisiejszego specjału jest jasna i nawet amator sobie z nią poradzi. A ciasto nie wymaga pieczenia, zawsze się udaje i powstaje w szybkim tempie.

Ciasta bez pieczenia też mają swoje minusy. A jeden jedyny, to czekanie, aż placek „dojdzie” w lodówce. Nie jest to wcale najgorsza nowina. Korzystając z tej receptury stworzysz prosty wypiek „najkrótszą drogą”. Szybkie przepisy też dają niesamowity efekt. Zarówno wizualny, jak i smakowy.

Do przyrządzenia ciasta używasz samych półproduktów. Nie musisz piec spodu – zamiast tego użyjesz gotowych biszkoptów. Natomiast krem zagęścisz budyniem w proszku, a po otwarciu puszki masz gotowe brzoskwinie. Polewy czekoladowej też nie musisz robić od podstaw. I tak oto powstanie słodycz, nad którą nie spędzisz kilku godzin, tylko… kilka minut.

Przepis na ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami

Składniki:
1 puszka brzoskwiń
1 kg twarogu sernikowego
ok. 350 g biszkoptów typu „kocie języczki”
pół kg serka mascarpone
3 paczki budyniu waniliowego
4 jajka
100 g masła
1-2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka cukru
150 g polewy czekoladowej

Opis przygotowania:
Wszystkie produkty poza brzoskwiniami, biszkoptami i polewą przełóż do garnka i podgrzewaj na niewielkim gazie, nieustannie mieszając. Składniki powoli się rozpuszczą. Potem zagęszczą się i uzyskają konsystencję budyniu. Powinny dobrze się połączyć, ale nadal pozostać płynne, aby można było przelać je do blaszki. Zdejmij naczynie z ognia i delikatnie ostudź zawartość.

Owoce odcedź z zalewy i pokrój dowolnie – w małą kostkę lub półplasterki. Formę do pieczenia wyściel pergaminem i umieszczaj na jej dnie ciasteczka. Rozmieść na nich 1/2 brzoskwiń i zalej 1/2 kremu, starannie rozdysponuj go łyżką.

Masę budyniową przykryj drugą warstwą biszkoptów i rób to samo, co przedtem. Gdy rozprowadzisz drugą warstwę kremu, deser wstaw do chłodziarki na minimum kilka godzin. Wyciągnij go i oblej z wierzchu polewą czekoladową. Możesz też posypać ciasto kakao i ozdobić wg gustu. Smacznego.

Podziel się: