Jeśli potrafisz zrobić placki ziemniaczane, to z pewnością poradzisz sobie i z tym przepisem. Placki z sezonowego warzywa są od nich jeszcze smaczniejsze. Niektórzy mogą podchodzić do nich z rezerwą, ale warto się skusić i wyczarować lekkie, soczyste i jednocześnie chrupiące placki z cukinii. Zazwyczaj na liście składników widnieje mąka pszenna, ale tym razem zostanie ona zastąpiona innym, bardziej odżywczym produktem. Różnica w smaku zmieni się na plus, tak samo, jak wartości zdrowotne specjału. Ten wariant placków możesz przyrządzać przez całe lato.
Smaki lata na talerzu. Pyszne placki warzywne można jeść codziennie
Warzyw w naszej diecie powinno być jak najwięcej. Skoro zaczyna się sezon na cukinię, warto wprowadzić ją do swojego menu. Zapiekanki, surówki i zupy to nie jedyne potrawy, które można z niej wyczarować. Wyjdą z niej nieziemsko dobre placki – w sam raz na lunch czy lekką kolacją. Pora odstawić ziemniaki na margines i zająć się kuzynką dyni.
Placki nie mogą rozpadać się na patelni, więc potrzebują spoiwa. Jajko zwiąże masę, ale przydałby się jeszcze mączny dodatek. Tym razem zamiast pospolitej mąki pszennej użyjemy płatków owsianych. Są one źródłem błonnika, witamin z grupy B i składników mineralnych. Krótko mówiąc, to bomba odżywcza. W białej oczyszczonej mące cennych pierwiastków jest jak na lekarstwo. Do usmażonych placków cukiniowych możesz podać swoje ulubione dodatki – np. śmietanę. Gdy zastąpisz ją lżejszym jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym, potrawa będzie mniej kaloryczna. Sam zdecyduj, z czym chcesz je podać.
Przepis na placki z cukinii
Lista składników:
1-2 jajka
1 średnia cukinia
2 ząbki czosnku
¾ szklanki płatków owsianych
oregano
pieprz i sól
Opis przygotowania:
Zacznij od starcia cukinii na większych oczkach tarki. Wyjątkowo soczyste warzywo może puścić sporo wody, więc odlej ją. Następnie połącz cukinię z drobno pokrojonym czosnkiem, płatkami owsianymi, jajkami i przyprawami. Wszystko dobrze wymieszaj i nabieraj łyżką porcje ciasta. Smaż placki na rozgrzanej patelni z dwóch stron, aż się zarumienią. Wykładaj na talerz i podawaj np. w towarzystwie jogurtu naturalnego. Smacznego.