Knedle z truskawkami najlepsze na lato. Zamiast cukru dodaj to
Knedle to potrawa serwowana na całym świecie. Podobnie jak pierogi, można je podawać na słodko lub słono. Przyjmą praktycznie każdy farsz, zarówno mięsny, jak i wegetariański. Ponieważ trwa sezon na truskawki, warto skorzystać z okazji i przygotować twarogowe kluski właśnie z tymi owocami. W orzechowej panierce będą lekko chrupiące i 10x lepsze niż tradycyjne. Zrób je na obiad, a rodzinka będzie prosić cię o dokładki.
Ta wersja knedli na słodko została wzbogacona o syrop klonowy. Jeżeli go nie masz, dodaj do serowego ciasta inne słodzidło np. miód. Ewentualnie możesz sięgnąć po zwykły biały cukier lub ksylitol.
W roli farszu występują truskawki. Dobrze się im przyjrzyj i od razu odrzuć te nadgniłe czy nawet lekko spleśniałe. Wybieraj zdrowe i jędrne sztuki.
Przepis na knedle z truskawkami w orzechowej panierce
Lista składników:
400 g tłustego białego sera,
2 jajka,
1/2 laski wanilii,
150 g orzechów laskowych lub włoskich,
130 g syropu klonowego,
130 g masła,
200 g bułki tartej,
sok z 1/2 cytryny,
całe truskawki.
Wykonanie:
Biały ser odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do niego jajka i mieszamy na aksamitną masę. Słodzimy ją syropem klonowym (60 g) i dodajemy ziarenka wanilii, znów łączymy.
Masę wzbogacamy o sok z cytryny i 30 g masła. Wsypujemy 200 g bułki tartej i wyrabiamy ciasto, a potem wkładamy je na 30 minut do chłodziarki.
W międzyczasie przyrządzamy zasmażkę. Rozpuszczamy na patelni 100 g masła z resztą syropu klonowego. Przekładamy posiekane orzechy.
Płuczemy i odszypułkowujemy truskawki. Gotujemy wodę w garnku z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Schłodzone ciasto przekrawamy na osiem równych porcji. Wszystkie po kolei rozwałkowujemy dłońmi, a na środku umieszczamy owoc (lub 2, jeśli są małe) i tworzymy kulę.
Gdy woda zacznie bulgotać, przykręcamy płomień i wrzucamy knedle. Powinny się gotować przez 5 minut – czas liczymy dopiero od chwili wypłynięcia na wierzch. Kluski wyławiamy, a gdy odcieknie z nich woda, otulamy je zasmażką. Jeszcze ciepłe knedle serwujemy np. z dodatkiem jogurtu, smacznego.