Sernik z owocami i galaretką nie wymaga pieczenia, a praca w kuchni idzie jak po maśle. Ciasto uda się nawet początkującemu cukiernikowi. Jest to najlepszy kąsek na lato i osłodzi ostatnie dni wakacji. Sprawdzi się także jako poczęstunek dla niespodziewanych gości. Sprawdź przepis na szybki sernik z brzoskwiniami i galaretką.
Na deser nie zjesz nic smaczniejszego
Niemal każdy Polak przepada za sernikiem i nie ma w tym nic dziwnego. Wypiek ten gości na naszym stole od dekad. Pojawia się na rozmaitych imprezach okolicznościowych, przyjęciach czy niedzielnych spotkaniach z rodziną. Poza tym zawsze jest dla niego miejsce na świątecznym stole. Nasze kubki smakowe podbijają dziesiątki, a nawet setki odsłon tego tradycyjnego deseru. Niemniej jednak sernik na zimno – z uwagi na brak pieczenia, pożądaną konsystencję i łatwość przygotowania, jest przez nas najczęściej poszukiwany w sezonie letnim. Nie tylko wspaniałe smakuje, ale i orzeźwia.
Przepis na sernik bez pieczenia Malaga
Lista składników
Spód:
100 g rozpuszczonego masła
180 g herbatników maślanych
Masa serowa:
350 ml wrzącej wody
2 galaretki (dowolny kolor)
1 kg sera z wiaderka
Wierzch:
1 puszka brzoskwiń
600 ml wrzątku (sok z puszki + woda)
2 galaretki (np. zielone)
Przygotowanie:
Zaczynamy od roztopienia obu galaretek we wrzącej wodzie. Studzimy płyn.
Kruszymy herbatniki w blenderze na proszek, a potem wlewamy do nich masło i mieszamy. Spód blaszki (24×24 cm) wykładamy masą herbatnikową i ugniatamy, chłodzimy w lodówce.
Twaróg łączymy z chłodną galaretką i miksujemy na aksamitną masę. Masę twarogową przekładamy na spód i wkładamy deser do chłodziarki, aby lekko zastygł. W międzyczasie kroimy brzoskwinie w paseczki.
Galaretki na wierzch deseru roztapiamy we wrzącej wodzie, czekamy, aż lekko zastygną. Wtykamy cząstki owoców w masę serową, a następnie zalewamy galaretką i umieszczamy ciasto na co najmniej 1-2 godziny w lodówce.