
Faworki to stały element tłustego czwartku i karnawałowych imprez. Domowe często smakują lepiej od tych ze sklepu, a radość z ich własnoręcznego przygotowania jest wielka. Tajemnica znakomitego smaku ciastek tkwi w cieście, które ma wyjątkową konsystencję. Powstaje z zaledwie kilku składników. Ale warto dorzucić od siebie coś ekstra. Tym razem może to być piwo. Chruściki będą kruche, chrupiące i lekkie. Spróbuj przepisu.
Faworki z nutą alkoholu
Perfekcyjną strukturę ciasta pozwala uzyskać nie tylko spirytus, ale również piwo. Dodatek alkoholu to także sposób na to, by ciasto wchłaniało mniej tłuszczu podczas smażenia.
Jeśli o nim mowa, to najlepszy do smażenia będzie smalec lub olej rzepakowy (bądź inny, który dobrze znosi podgrzewanie do wysokiej temperatury). Faworków nigdy nie wrzucaj na zimny tłuszcz. Gdy solidnie się rozgrzeje, dopiero umieszczaj ciastka i smaż je turami.
Może cię zainteresować: Gofry mięciutkie i puszyste. Przepis, który zawsze się udaje
Faworki na piwie – prosty przepis
Składniki:
» 5 żółtek,
» 2 szklanki mąki pszennej,
» szczypta soli,
» 1/2 szklanki piwa jasnego,
» 3 łyżki cukru,
» smalec lub olej do smażenia,
» cukier puder do dekoracji.
Wykonanie:
Mąkę przesiej do sporego naczynia, wsyp szczyptę soli i cukier. Następnie wbij żółtka, dodaj alkohol i zacznij wyrabiać gładkie, sprężyste ciasto. Jeśli będzie mocno lepić się do rąk, posypuj je mąką. Ciasto owiń folią spożywczą i odłóż na pół godziny.
Później przekrój masę na kilka porcji i wszystkie po kolei wałkuj na cienki placek. Musi być prawie że przezroczysty. Wycinaj z ciasta prostokąty. W środku każdego z nich rób nacięcie i przewlekaj jedną końcówkę przez szczelinę, tworząc faworka.
W głębokim garnku rozgrzej smalec lub olej i smaż chrust etapami, aż się zarumieni z każdej strony. Potem wyłóż usmażoną partię na talerz wysłany ręcznikiem papierowym. Oprósz faworki cukrem pudrem. Smacznego.
Może cię zainteresować: Ciasto marchewkowe z musem jabłkowym. Wilgotne i pyszne