FoodPedia.plPrzepisyMalinowy lodowiec. Robię go w 30 minut, a bliscy są wniebowzięci

Malinowy lodowiec. Robię go w 30 minut, a bliscy są wniebowzięci

ciasto bez pieczenia z malinami
fot. screen Youtube / Kochen mit Melodie

Latem na naszych stołach rządzą desery i wypieki z owocami, zwłaszcza sezonowymi. Jeśli w zasięgu ręki są truskawki, porzeczki, borówki czy maliny, grzechem byłyby nic z nimi nie zrobić. A na słodkie ciasto z owocową wkładką zawsze znajdą się chętni. Jeszcze lepiej, gdy deser nie wymaga pieczenia. Wtedy zazwyczaj trafia do lodówki, gdzie tężeje. Podobnie jest z malinowym lodowcem. Sprawdź prosty przepis na tę letnią pokusę.

W sezonie letnim świeżych owoców jest pod dostatkiem. Jeśli nie mamy ich we własnym ogrodzie, to bez trudu kupimy je na pobliskim targowisku w całkiem rozsądnej cenie. Warto zaopatrzyć się w pół kilograma świeżych malin i wyczarować obłędne lodowe ciasto bez pieczenia. To letni ideał, który orzeźwia i fantastycznie smakuje. Wygląda jak luksusowy tort z cukierni.

Przepis na ciasto bez pieczenia Malinowy Lodowiec

Lista składników:
50 g herbatników maślanych,
100 g płatków owsianych,
300 g jogurtu,
400 g śmietanki kremówki 30-36% oraz 150 ml śmietanki do czekolady,
450 g mleczka kokosowego (w puszce, bez cukru),
50 ml wrzącej wody (do żelatyny),
9 łyżeczek żelatyny,
200 g białej czekolady,
200 g cukru pudru,
500 g malin.

Przygotowanie:
Zaczynamy od dokładnego zmielenia herbatników w malakserze. Płatki z owsu rozdrabniamy przy pomocy blendera, ale nie na pył. Łączymy ze sobą oba składniki.

Do rondelka wlewamy 150 ml śmietanki i roztapiamy w niej kostki czekolady, delikatnie studzimy, a potem przelewamy ją do zmielonych ciasteczek. Powstałą masę rozprowadzamy na dnie okrągłej blaszki (średnica 26 cm) wyścielonej pergaminem. Spód umieszczamy w chłodziarce.

Żelatynę roztapiamy w odrobinie wrzącej wody. Do mleczka kokosowego i jogurtu wsypujemy cukier puder, mieszamy. 1/2 porcji malin siekamy i wrzucamy do masy. Dodajemy żelatynę, miksujemy, a potem całość umieszczamy w chłodziarce.

Śmietankę miksujemy na sztywno i przekładamy do zimnej masy, dobrze łączymy. Teraz rozprowadzamy krem na przyrządzonym wcześniej spodzie. Deser wkładamy do chłodziarki, najlepiej na całą noc. Przed serwowaniem ozdabiamy go resztą malin. Smacznego.

Reklama
Zobacz również
Reklama