Podbija smak sałatki ziemniaczanej o 180°. Pokochasz tę wersję

sałatka ziemniaczana
fot. screen Youtube / @vikarecept

Sałatka ziemniaczana to jedna z moich ulubionych. Ma same zalety i tylko jedną wadę – zawsze szybko znika z talerzyków. Mało które kompozycje są tak udane jak, ta. Może wyjątek stanowi jedynie sałatka jarzynowa. Dzisiejszą wersją sałatki z ugotowanymi ziemniakami nasyci się cała rodzina. Oprócz pyrek są w niej obecne jajka na twardo, ogórki kiszone, czerwona cebula i wyraziste przyprawy. Jeden dodatek podbija smak mieszanki o 180 stopni.

Nie wszyscy dodają ją do sałatki ziemniaczanej. Z nim smakuje 3x lepiej

Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek, koniecznie zrób tę ziemniaczaną, która zawsze robi doskonały efekt na talerzu.

Kartofle są pożywne podane bez żadnych dodatków, byłyby mdłe. Dlatego przyrządzając te warzywa, zawsze sięgaj po solniczkę i inne saszetki czy słoiczki z przyprawami. Wyjątkowo dobrze pasuje do nich pewien produkt wyrabiany z gorczycy. Sprawdź recepturę na sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem musztardy.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem musztardy?

Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo
4 średnie ziemniaki
szczypiorek
1 czerwona cebula
4 ogórki kiszone
1 łyżka musztardy
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

Przygotowanie:
Gotujemy jajka na twardo, a ziemniaki gotujemy do czasu, aż zmiękną. Ogórki kroimy w kosteczkę. Kartofle studzimy, obieramy i kroimy. Siekamy szczypiorek, a cebulę tniemy w piórka. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu.

W małym pojemniku robimy sos z musztardy i majonezu. Dodajemy do niego pieprz i sól do smaku, mieszamy. Przekładamy do naczynia z jajkami i jarzynami, ponownie mieszamy i sałatkę wkładamy do chłodziarki na 2 godziny. Pysznie smakuje z chlebem i wędliną lub serem.