
Ciasta bez pieczenia są doskonałym wynalazkiem. Na ogół przyrządza się je błyskawicznie. Mimo że nie trzeba ich piec w piekarniku ani kontrolować procesu obróbki cieplnej, to i tak muszą nabrać odpowiedniej (twardej) struktury, co jest w stanie zagwarantować im lodówka. Jednak opcja, że ciasto się przypali, opadnie lub nie dopiecze w środku, w ogóle nie wchodzi w grę. Jeśli chodzi o efekt końcowy, to desery bez pieczenia w niczym nie ustępują klasycznym wypiekom. Mało tego, dla wielu smakoszy, są liderami. Ciasto „Mały Książę” przebija wyglądem i smakiem słodkości z cukierni. Powstaje w prosty sposób i nie pozwala o sobie zapomnieć. Poczęstuj nim gości w święta wielkanocne, a będą pod wrażeniem.
Ciasto „Mały Książę” budzi wielki apetyt. Przygotuj kawową rozkosz bez pieczenia
Idealnie słodkie, kremowe i lekko kawowe ciasto samodzielnie przygotujesz w domu. „Mały Książę” to propozycja nie do odrzucenia na deser po obiedzie, uroczystości rodzinne, święta czy komunie. Rarytas powstaje bez udziału piekarnika. Wolna półka w chłodziarce w zupełności wystarczy.
Przepis na ciasto bez pieczenia Mały Książę
Lista składników:
1 paczka biszkoptów
1 paczka herbatników
2 torebki budyniu czekoladowego bez cukru
375 g masła
750 ml mleka
120 g cukru
2,5 szklanki mleka w proszku
400 g serka homogenizowanego
1 torebka cukru waniliowego
120 g cukru pudru
2 torebki galaretki o ulubionym smaku
4 łyżeczki kawy
2 łyżeczki kakao
3 łyżki mąki
20 g żelatyny
Przygotowanie:
Na ciasto: w garnku roztop 180 g masła z cukrem, cukrem waniliowym i 2 szklankami mleka. Łącz na spójną masę i zagotuj. W reszcie mleka rozmieszaj mąkę i budyń, a potem przelej do garnka i gotuj, aż uzyskasz gęsty krem.
Blachę (24 cm x 30 cm) wyłóż pergaminem i umieszczaj na spodzie herbatniki. Przykryj je masą budyniową, wygładź wierzch. Połóż drugą warstwę ciasteczek.
Żelatynę roztop w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudź. Masło prosto z lodówki umieść w naczyniu, dodaj cukier puder i ucieraj robotem na puszystą masę. Dodawaj do niej partiami serek i sproszkowane mleko – na przemian i miksuj. Na koniec przełóż żelatynę i kawę, znów mieszaj. Tak przygotowany krem rozprowadź na poprzedniej warstwie w formie i poczekaj, aż delikatnie zastygnie.
Przyrządź galaretkę wg wskazówek na torebce. Potem maczaj w niej biszkopty, kładź na deserze. Na wierzch wylej resztę galaretki. Ostudź ciasto. Włóż je do chłodziarki na co najmniej kilka godzin. Smacznego.
Czytaj też: Sernik bez pieczenia Magia Kajmakowa. Pokochasz go od pierwszej łyżki