
Mazurek to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Wyróżnia się nie tylko oryginalnym wyglądem, ale i eminentnym smakiem. Wersja z kajmakiem jest bardzo lubiana przez większość łakomczuchów. Masa z puszki jest przepyszna, a zestawieniu z kruchym ciastem tworzy coś fenomenalnego. Jak przygotować smakowity mazurek na święta wielkanocne? Receptura nie jest skomplikowana ani czasochłonna. Przekonaj się sam.
Mazurek to tradycyjne ciasto zachwycające swoją różnorodnością. Bogaty smak i obfitość dodatków sprawiają, że wypiek ten przyciąga wzrok i trudno przejść koło niego obojętnie. Poniżej prezentujemy jeden z najbardziej lubianych przepisów na mazurka. Jest prosty do zrobienia i zachwycająco smaczny. Mazurek kajmakowy to coroczny hit na święta.
Przepis na Mazurek kajmakowy
Składniki:
Ciasto:
• 200 g masła,
• 300 g mąki pszennej typ 500 (lub 450),
• duża łyżka kwaśnej śmietany 18%,
• 20 g cukru waniliowego,
• 2 żółtka,
• 80 g cukru pudru.
Dodatkowo:
• ok. 250 g ulubionych bakalii (np. suszone morele, rodzynki, migdały, orzechy laskowe itp.),
• 350 g kajmaku.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wrzucamy rozdrobnione, zimne masło i siekamy nożem, aż otrzymamy niewielkie grudki. Dokładamy cukier, zimną śmietanę oraz żółtka (też zimne). Ze składników krótko wyrabiamy jednolite ciasto, od razu pakujemy je w folię spożywczą i chłodzimy przez 60 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, na grubość ok. 5-7 milimetrów. Wycinamy z niego kształt dopasowany do blaszki (24 cm x 34 cm). Ciasto o odpowiednim wymiarze umieszczamy formie wyłożonej pergaminem.
Z reszty masy tworzymy dookoła formy dekoracyjny wałek. Wnętrze ciasta nakłuwamy za pomocą widelca i wstawiamy do piekarnika. W temperaturze 200 st. C. pieczemy spód do mazurka przez 20 minut. Studzimy.
Bakalie sparzamy, a orzechy podprażamy na suchej patelni. Masę kajmakową nieco podgrzewamy (o ile jest mocno gęsta), dzięki temu będzie można ją łatwiej rozprowadzić na wypieku. Smarujemy nią wierzch ciasta kruchego i ozdabiamy bakaliami. Chłodzimy deser i podajemy.
Czytaj też: Szybki przepis na babkę z prodiża. Zawsze wyrośnięta, lekka i pyszna