
Wielkanocne potrawy to nie tylko żurek, jajka, babki i sałatka jarzynowa. Na stole nie może zabraknąć swojskich wędlin, a szynka to jedno z najbardziej lubianych przez Polaków mięs. Chuda i smaczna – nic dziwnego, że to właśnie z nią najczęściej jadamy kanapki. W standardowym wydaniu wygląda i smakuje wybornie, ale zbliżają się święta wielkanocne, więc warto ją dopieścić. Tomasz Strzelczyk zachęca, aby mięso przed pieczeniem natrzeć aromatyczną marynatą. To będzie absolutny strzał w dziesiątkę na obiad.
Receptura na pieczeń nie wymaga kompetencji kulinarnych i jest w stanie przygotować ją nawet osoba bez fachu w ręku. Z poniższymi wskazówkami podasz ją w najlepszy możliwy sposób, a rodzina będzie zachwycona. Przepis Strzelczyka jest bezkonkurencyjny i warto z niego skorzystać. Efekt jest naprawdę szokujący. Listę składników i przepis znajdziesz poniżej.
Przepis Strzelczyka na domową szynkę
Składniki:
2 kg szynki wieprzowej
2,5 l wody
7 ząbków czosnku
2 cebule
20 g brązowego cukru
50 g soli
4 ziarenka pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
5 g mielonej słodkiej papryki
10 g koncentratu pomidorowego
20 g miodu
20 g ostrej musztardy
świeży tymianek
majeranek
pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę, dodać brązowy cukier, sól, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, czosnek bez łupin i liście laurowe, wymieszać i włożyć do mieszanki mięso. Powinno w niej przebywać dwie doby lub dłużej. Później wędlinę wyjąć i osuszyć ręcznikiem kuchennym.
W niewielkim naczyniu wymieszać musztardę z przecierem pomidorowym, miodem, łyżeczką pieprzu i sproszkowaną papryką. Pastę wetrzeć w szynkę.
Cebulę pociąć grubsze piórka i przełożyć do rękawa do pieczenia wraz z tymiankiem i majerankiem. Zawiązać rękaw, umieścić na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 175°C przez 120 minut. Potem pieczeń wyjąć, a gdy trochę przestygnie, dzielić na porcje.
Czytaj też: Zaserwuj takie roladki na Wielkanoc. Rodzina będzie bić brawo