Niektóre ciasta robi się naprawdę szybko i łatwo, a efekty są zadziwiające. Nie inaczej jest z poniższą recepturą na babkę. Do jej przygotowania używa się stereotypowych składników, takich jak mąka, cukier, jajka, olej. Na poniższej liście niezbędnych produktów znajduje się też dynia – w formie purée. Dla niektórych osób to spore zaskoczenie. Dynia w babce? Warto jednak zdecydować się na dodanie jej do ciasta. Stanie się bardziej wilgotne, zyska apetyczny, lekko pomarańczowy odcień. Dynia to także bogactwo witamin i składników odżywczych. Warto ją jeść szczególnie teraz, gdy sezon na nią w pełnym rozkwicie.
W listopadzie dynie znajdziesz na każdym osiedlowym bazarku czy w sklepie spożywczym. Kosztuje tyle co nic, więc grzechem byłoby jej nie kupić. Warzywo przerobisz na wiele potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Słodki wypiek upieczesz na ostatnią chwilę. Po wyjęciu z piekarnika, ozdób go czym chcesz. Zdecyduj się na polewę z ciemnej lub białej czekolady albo lukier. Uwzględnij też kandyzowane owoce czy bakalie. Dzięki temu babka będzie jeszcze bardziej kusząca.
Przepis na pyszną babkę dyniową
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka (250 ml) purée z dyni,
3/4 szklanki cukru pudru,
1/2 szklanki oleju,
3 jajka,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
odrobina soli,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
trochę masła do wysmarowania formy.
Przygotowanie:
1. Formę na babę wysmaruj masłem, a piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
2. Purée dyniowe zmiksuj z olejem i jajkami.
3. W osobnym naczyniu połącz sypkie składniki, tzn. cukry, mąkę, sól, sodę i proszek.
4. Do mokrej mieszanki z dynią przekładaj mączny miks i cały czas miksuj na gładką masę. Przelej ją do formy i piecz przez 40 minut. Potem wyjmij ciasto z piekarnika i ozdób wg własnych preferencji.
Babka niesamowity kolor i smak zawdzięcza dyni. Puszyste, miękkie i zarazem wilgotne ciasto trafi w każdy gust.