Najlepsze ciasto bez pieczenia jakie znam. Trochę miksowania i gotowe

ciasto bez pieczenia
fot. screen Youtube / Ricette dolci

Wśród tysięcy przepisów na ciasta bez pieczenia, udało nam się znaleźć prawdziwe cudeńko. Deser jest prosty w wykonaniu i zawsze się udaje, więc z powodzeniem może stworzyć go nawet amator. W dodatku przepis zajmuje mało czasu, a to z pewnością ucieszy leniuszków lub osoby na co dzień zapracowane, które nie mają czasu na długotrwałe i mozolne pieczenie ciast. Najgorsze jest czekanie na to, aż słodkość zastygnie w lodówce, jednak cierpliwość popłaca. Degustacja to sama przyjemność.

Domowe ciasto bez pieczenia lepsze niż wypieki z cukierni

W tym cieście gwiazdą są rurki waflowe, a także masa śmietanowa z nutą wanilii. Słodką kompozycję roluje się, a potem schładza w lodówce. Deser jest mięciutki i dobrze się kroi. Wygląda oszałamiająco i smakuje pierwszorzędnie. Warto wypróbować tę recepturę.

Przepis na ciasto bez pieczenia z rurkami waflowymi i kremem śmietankowo-budyniowym

Składniki:
» 200 ml mleka
» 30 g masła lub margaryny
» 1 jajko
» 250-300 g rurek waflowych
» 10 g mąki typu 00
» 200 ml zimnej śmietany 30%
» 1 paczka cukru wanilinowego
» 60 g cukru do kremu + 20 g do śmietanki
» drobno pokrojone orzechy do ozdoby

Wykonanie:
Wbijamy jajka do rondelka, dodajemy mąkę, cukier wanilinowy i biały cukier, wszystko dobrze mieszamy na aksamitny krem, po czym dolewamy mleko. Gotujemy, nieustannie mieszając do chwili, aż zawartość zgęstnieje.

Dokładamy masło i rozpuszczamy, nadal łączymy masę robotem. Uzyskany krem budyniowy przekładamy do zimnego naczynia i okrywamy go folią spożywczą (ma przystawać do wierzchu), odkładamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywną masę, a potem mieszamy ją z chłodnym budyniem.

Rozkładamy arkusz pergaminu i umieszczamy na nim warstwę kremu śmietanowego, a potem rozlokowujemy na nim 1 pięterko rurek waflowych. Na ciastka nakładamy drugą warstwę masy.

Tak postępujemy jeszcze 2 razy. Smarujemy powierzchnię deseru resztą kremu i delikatnie owijamy przygotowane ciasto w pergamin. Wkładamy roladę do chłodziarki na co najmniej 6 h. Dekorujemy kawałkami orzechów, kroimy na plastry i podajemy. Smacznego.

Podziel się: