Tę sałatkę na święta zrobisz migiem. Zachwytom nie będzie końca

sałatka warstwowa
fot. screen Youtube / Swojskie jedzonko

Od miesiąca mam w notesie wspaniały przepis na sałatkę Wielkanocną i już nie mogę się doczekać, gdy oficjalnie wypróbuję go w swojej kuchni. Sałatka na obrazku prezentuje się wytwornie i od razu przypadła mi do gustu. Przeanalizowałam recepturę i jestem pewna, że zaserwuję gościom sałatkę w Poniedziałek Wielkanocny. Serdecznie polecam tę warstwową sałatkę każdemu. Zrobiłam ją na próbę i była pyszna.

Wiele osób już przygotowuje się do świąt i zapewne w wielu domostwach na stole pojawi się kultowa sałatka jarzynowa. A co gdyby tak w tym roku urozmaicić repertuar i zafundować rodzinie dwie sałatki? Ta dzisiejsza to prawdziwa petarda. Wszystkie warstwy smakują rewelacyjnie, a w dodatku są po kolei nasmarowane wybornym sosem. Jajeczny niuans również znalazł się w tej kolorowej kompozycji – nie mogło być inaczej. Sałatka jest cudownie smaczna, a oto przepis.

Przepis na warstwową sałatkę. W sam raz na Wielkanoc

Składniki:
10 jajek
3-4 kromki chleba żytniego
puszka kukurydzy
20 dag żółtego sera
25 dag szynki konserwowej
puszka groszku
30 dag pieczarek
pęczek szczypiorku
kilka rzodkiewek

na sos:
3 łyżki śmietany 18%
5-6 łyżek majonezu
pieprz i sól
sosik sałatkowy włoski

Wykonanie:
Na początku grzyby pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, aż nabiorą lekko złocistej barwy, a potem dopraw je solą i ostudź. Jajka ugotuj na twardo, odstaw do wyschnięcia i obierz. Osiem sztuk pokrój w kosteczkę (dwie przydadzą się na wierzch do ozdoby). W małym naczyniu połącz ze sobą wszystkie produkty na sos. Szynkę i ser zetrzyj na tarce o małych oczkach, a kukurydzę i groszek odcedź z zalewy.

Na deseczce umieść obręcz od tortownicy i zacznij składać sałatkę. Na spodzie rozłóż pieczywo (powinno całościowo przykryć dno), a potem wszystko nasmaruj niegrubą warstwą sosu. Kolejne piętro będą stanowić pieczarki (zimne), a nad nimi kukurydza. Dociśnij ją i znów posmaruj sosem. Teraz pora na groszek i szynkę konserwową. Je również ugnieć dłonią i posmaruj odrobiną sosu. Kolejna warstwa to rozdrobniony ser żółty i jajka – oba składniki przygnieć i wyłóż resztę dipu.

Z wierzchu potrawę ozdób pokrojoną w kostkę rzodkiewką, plastrami jajek, a także posiekanym szczypiorkiem. Włóż ją do chłodziarki na ok. 60 minut, a potem podawaj. Smacznego.

Podziel się: