To boskie ciasto robię w kilka chwil. Rodzina kłóci się o dokładki

ciasto z ryżem preparowanym, kajmakiem
fot. screen Youtube / Henia Foks

Wielkanocne menu powinniśmy przygotować ze szczególną starannością. Potrawy i desery muszą być smaczne i wspaniale prezentować się na talerzu. Wtedy nikt się im nie oprze. Na ciasta trzeba czasem uważać. Biszkopt i sernik potrafią opaść, a krem się zwarzyć, z kolei w babce może powstać zakalec. Całkiem inaczej jest ciastem, które dziś przedstawiamy. Ono udaje się za każdym razem i wybornie smakuje. Miękki i kremowy kąsek z nutą kakao, kajmaku i ryżu preparowanego wywoła falę zachwytów przy stole.

Czekoladowe ciasto z ryżem preparowanym to uczta dla podniebienia

Za pół miesiąca Wielkanoc, więc warto pomyśleć, co w tym roku słodkiego przyszykować z tej okazji. Większość ludzi piecze mazurki i baby. Pyszności na stole nigdy dość. Warto zrobić jeszcze tego obłędnego przekładańca. Gorąco polecamy poniższą recepturę.

Przepis na ciasto kakaowe z budyniem, ryżem preparowanym i kajmakiem

Składniki na ciasto:
2 niepełne szklanki mąki pszennej
4 jajka
2 łyżki kakao
6 łyżek masła
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
pół szklanki cukru

Składniki na warstwę ryżową:
1 puszka kajmaku
90 g ryżu preparowanego

Składniki na krem:
1 opak. budyniu
¾ szklanki cukru
200 g masła
1,5 szklanki mleka

Przygotowanie:
Na początku ubijamy jajka z odrobiną soli. Łączymy z mlekiem, kakao, cukrem oraz śmietaną, miksujemy, a następnie dodajemy płynne masło i stopniowo – mąkę. Składniki miksujemy na aksamitny krem, a potem przelewamy do blachy wyścielonej papierem pergaminowym. Wstawiamy deser do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C i pieczemy przez około 40 minut.

Na krem: podgrzewany szklankę mleka w rondelku, a w 1/2 szklanki rozpuszczamy proszek budyniowy. Kajmak przekładamy do naczynia i łączymy z ryżem dmuchanym. Rozmieszany budyń przelewamy do wrzącego mleka i starannie mieszamy na gęstą masę. Słodzimy ją cukrem, mieszamy i studzimy.

Upieczone ciasto kakaowe studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Masło ucieramy i partiami dodajemy chłodną masę budyniową. Miksujemy na puszysty krem, a potem smarujemy nim pierwszy kawałek ciasta. Nanosimy też preparowany ryż z kajmakiem. Drugą porcję ciasta smarujemy budyniem i umieszczamy na placku w blaszce.

Na powierzchni rozprowadzamy pozostałą masę budyniową i wkładamy deser do chłodziarki na całą noc. Kroimy na kawałki i podajemy, smacznego.

Podziel się: