FoodPedia.plPrzepisyNie zawijam gołąbków w kapustę, tylko w to. Gotowe 5x szybciej

Nie zawijam gołąbków w kapustę, tylko w to. Gotowe 5x szybciej

gołąbki
fot. screen Youtube / Allrecipes

Gołąbki po polsku to potrawa, z której jesteśmy dumni. Mają milion zalet i jedną wadę: dość długo się je robi. Aczkolwiek cierpliwość popłaca. Ta wersja kultowego specjału nie wymaga od ciebie sparzania kapusty, oddzielania każdego liścia z osobna, a potem mozolnego odcinania zgrubień. Standardową białą kapustę trzeba wcześniej sparzyć i nie ma innej opcji. Tylko tak liście będą wystarczająco miękkie i sprężyste. Jeśli chcesz uniknąć całego zachodu z przygotowaniem kapusty, znaleźliśmy dla niej alternatywę.

Czosnek niedźwiedzi – prostszy zamiennik zwykłej kapusty

Czosnek niedźwiedzi to sezonowy dar natury. Niestety sezon na niego szybko mija, wiec warto z niego korzystać. Pachnące, smaczne i pełne zdrowotnych właściwości liście będą hitem w twojej kuchni. Przygotuj z nich gołąbki nadziewane farszem mięsnym – twoja rodzina zapamięta je na długo.

Przepis na gołąbki w liściach czosnku niedźwiedziego

Lista składników:
60 g ryżu
350 g mielonego mięsa wieprzowego
pieprz i sól
1 jajko
10 g koncentratu pomidorowego
400 g passaty pomidorowej
pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
pół szklanki wody
liście czosnku niedźwiedziego

Sposób wykonania:
Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu przez producenta. Odcedzamy ziarna i umieszczamy w naczyniu. Wrzucamy mielone mięso i dodajemy 1 jajko, sól i pieprz do smaku – farsz mieszamy.

Płuczemy liście czosnku, a gdy obeschną, układamy je pojedynczo na blacie. Na każdej sztuce umieszczamy porcję mięsnego nadzienia i składamy jak gołąbki.

Robimy sos. W sporym garnku łączymy passatę z koncentratem i wodą. Doprawiamy pieprzem, solą i sproszkowaną papryką – gotujemy na jednolity sos, niekiedy mieszając. Powinien się zagęścić. Wówczas umieszczamy na nim zawiniątka i stawiamy całość na kuchence – ustawiamy niezbyt duży płomień, przykrywamy i gotujemy. Po upływie 20 minut przewracamy gołąbki na odwrotną stronę i trzymamy na ogniu jeszcze przez kwadrans. Podajemy, np. z młodymi ziemniakami. Smacznego.

Czytaj też: Sernik Cappuccino bez pieczenia. Najlepszy, jaki w życiu jadłam

Zobacz również