Szarlotka to zdecydowanie klasyka polskich deserów, która nigdy się nie znudzi. Ubogi skład, łatwość wykonania i smak sprawiają, że jest jednym z najchętniej przyrządzanych ciast w naszej rodzimej kuchni. Doczekała dziesiątek, a nawet setek odsłon. Dzięki temu zawsze robi kolosalne wrażenie na miłośnikach wypieków. Szarlotka to kwintesencja jabłkowego smaku. Te owoce znajdą się także w dzisiejszej odsłonie, przecież nie mogło być inaczej. Poznaj przepis na bezbłędnie wilgotną i delikatną szarlotkę sypaną „3 szklanki”.
Skąd wzięła się nazwa „3 szklanki”?
Pochodzi przede wszystkim od trzech sypkich składników odmierzanych miarką, którą jest właśnie szklanka. Stąd nazwa szarlotki. Ciasto z mąki, grysiku i cukru jest niczego sobie, a w połączeniu z jabłkami pachnącymi cynamonem, rozpływa się w ustach. Deser jak marzenie.
Sprawdzony przepis na szarlotkę „3 szklanki”
Składniki:
6 dużych jabłek,
2 łyżeczki cynamonu,
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka kaszy manny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mleka,
odrobina soli,
1 szklanka mleka,
4 łyżki soku z cytryny,
masło do natłuszczenia formy.
Sposób wykonania:
Mąkę, kaszę, cukier, sól i proszek mieszamy dokładnie.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na połówki, a potem w ćwiartki i ścieramy na dużych oczkach tarki. Szybko skrapiamy je sokiem z cytryny. Dodajemy do nich cynamon i mieszamy.
Blaszkę smarujemy nikłą warstwą tłuszczu. Na spód rozrzucamy 1/4 sypkiego miksu z mąką, lekko dociskamy, aby lepiej przywarł do powierzchni. Tę warstwę przykrywamy startymi jabłkami (1/3 porcji), a potem znów wsypujemy sypką mieszankę i znów jabłka. Raz jedno, raz drugie. Tak działamy do czasu, aż skończą się nam składniki. Na wierzchu mają się znaleźć sypkie produkty.
Mleko podgrzewamy, polewamy nim wierzch deseru. Delikatnie nakłuwamy całość widelcem, aby płyn sprawniej przeniknął w ciasto.
Szarlotkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni przez 45-50 minut, aż wierzch się zarumieni.
Wypiek studzimy i podajemy np. z bitą śmietaną. Smacznego.