FoodPedia.plPrzepisyOgórki kanapkowe z super dodatkiem. Łatwy i smakowity hit sezonu

Ogórki kanapkowe z super dodatkiem. Łatwy i smakowity hit sezonu

ogórki w słoikach
fot. screen Youtube / @user-pw7pf4kb8m

Kanapki nie mogą obyć się bez warzywnego dodatku, a najlepiej sprawdzają się oczywiście ogórki – są wyśmienite, chrupiące i pasują do wędlin czy żółtych serów. Dlatego nie może ich zabraknąć w twojej kuchni. Ogórki fantastyczny smak zyskują dzięki różnorodnej zalewie. Wypróbuj tę receptę na ogórki kanapkowe do słoików, a na inne już nie spojrzysz. Idealnie sprawdzą się też w sałatkach, zapiekankach czy burgerach. Bogaty i wyrazisty smak to zasługa pewnej przyprawy, którą dodaje się do marynaty na etapie jej przyrządzania. Ten przepis nie może cię ominąć.

Wszyscy miłośnicy lekko ostrych i wyraźnych smaków będą tymi ogórkami zachwyceni. Zalewa o słodko-octowa przenika warzywa i są one po prostu boskie! A dodatek sproszkowanej przyprawy curry nadaje im orientalnych nut. Póki sezon ogórkowy trwa, przetwory można robić i chrupać na okrągło. Pamiętaj, by wybierać ogórki jędrne i bez oznak psucia. Najlepiej średnie, by można było je sprawnie pokroić.

Przepis na ogórki sałatkowe

Składniki:
1,2 l wody,
3 kg ogórków gruntowych,
600 g cukru,
1 łyżka curry,
600 ml octu spirytusowego 10%,
20 kulek ziela angielskiego,
2 łyżki ziaren pieprzu czarnego,
2 łyżki soli,
2 łyżki ziaren gorczycy.

Opis wykonania:
Myjemy warzywa, odcinamy końcówki i kroimy każdą sztukę w talarki bądź słupki.
Ścisło upychamy w słoikach.

Na zalewę: w garnku zagotowujemy wodę z cukrem, octem i resztą przypraw. Przecedzamy, a potem zalewamy warzywa w słoikach gorącą miksturą i naczynia zakręcamy. Na dnie sporego garnka układamy szmatkę i stawiamy słoiki tak, by nie dotykały się wzajemnie.

Wlewamy wodę do 2/3 wysokości (przed zakrętki) i gotujemy przetwory przez mniej więcej 10 minut od czasu, aż płyn się zagotuje. Później ostrożnie wyciągamy weki z garnka i stawiamy na opak, na blacie wyściełanym szmatką. Powinny zupełnie ostygnąć.

Ogórki będą nadawały się do spożycia po minimum dwóch dobach. Jeśli dasz im więcej czasu, będą smaczniejsze.

Reklama
Zobacz również
Reklama