Kanapki nie mogą obyć się bez warzywnego dodatku, a najlepiej sprawdzają się oczywiście ogórki – są wyśmienite, chrupiące i pasują do wędlin czy żółtych serów. Dlatego nie może ich zabraknąć w twojej kuchni. Ogórki fantastyczny smak zyskują dzięki różnorodnej zalewie. Wypróbuj tę receptę na ogórki kanapkowe do słoików, a na inne już nie spojrzysz. Idealnie sprawdzą się też w sałatkach, zapiekankach czy burgerach. Bogaty i wyrazisty smak to zasługa pewnej przyprawy, którą dodaje się do marynaty na etapie jej przyrządzania. Ten przepis nie może cię ominąć.
Wszyscy miłośnicy lekko ostrych i wyraźnych smaków będą tymi ogórkami zachwyceni. Zalewa o słodko-octowa przenika warzywa i są one po prostu boskie! A dodatek sproszkowanej przyprawy curry nadaje im orientalnych nut. Póki sezon ogórkowy trwa, przetwory można robić i chrupać na okrągło. Pamiętaj, by wybierać ogórki jędrne i bez oznak psucia. Najlepiej średnie, by można było je sprawnie pokroić.
Przepis na ogórki sałatkowe
Składniki:
1,2 l wody,
3 kg ogórków gruntowych,
600 g cukru,
1 łyżka curry,
600 ml octu spirytusowego 10%,
20 kulek ziela angielskiego,
2 łyżki ziaren pieprzu czarnego,
2 łyżki soli,
2 łyżki ziaren gorczycy.
Opis wykonania:
Myjemy warzywa, odcinamy końcówki i kroimy każdą sztukę w talarki bądź słupki.
Ścisło upychamy w słoikach.
Na zalewę: w garnku zagotowujemy wodę z cukrem, octem i resztą przypraw. Przecedzamy, a potem zalewamy warzywa w słoikach gorącą miksturą i naczynia zakręcamy. Na dnie sporego garnka układamy szmatkę i stawiamy słoiki tak, by nie dotykały się wzajemnie.
Wlewamy wodę do 2/3 wysokości (przed zakrętki) i gotujemy przetwory przez mniej więcej 10 minut od czasu, aż płyn się zagotuje. Później ostrożnie wyciągamy weki z garnka i stawiamy na opak, na blacie wyściełanym szmatką. Powinny zupełnie ostygnąć.
Ogórki będą nadawały się do spożycia po minimum dwóch dobach. Jeśli dasz im więcej czasu, będą smaczniejsze.