FoodPedia.plPrzepisyPieczarki smakują tak jak leśne grzyby. Dzięki 1 składnikowi

Pieczarki smakują tak jak leśne grzyby. Dzięki 1 składnikowi

smażenie pieczarek na patelni
fot. screen Youtube / Mutfakta Bir Erkek Murat Bilgin

Dzięki temu przepisowi odkryjesz pieczarki na nowo. Będą twoim faworytem w rozmaitych potrawach. Te grzyby można kupić w sklepach czy na targowiskach przez 12 miesięcy w roku, mają dziesiątki, a nawet setki zastosowań. Ich walory smakowe czynią zupy, farsze, sosy, sałatki czy kotlety, doskonalszymi. Jeśli bardzo często używasz pieczarek w swojej kuchni, pewnie chciałbyś wydobyć z nich jak najwięcej smaku. Odkryj patent na pieczarki smakujące jak leśne grzyby i pokochaj je na nowo.

Pieczarki to często niedoceniane przez nas grzyby. Są pyszne, niedrogie, uniwersalne i zdrowe. Mogą nawet smakować i pachnieć jak grzyby prosto z lasu. Z nimi wszystkie dania zyskają najwyższy poziom smaku. Przepis na pieczarki, który znajdziesz poniżej, jest prosty, a składniki z listy, nie są zbyt mocno wyszukane. Sekretem tej receptury jest sos sojowy.

Jak przyrządzić pieczarki o smaku leśnych grzybów?

Składniki:
▫︎ 600 g pieczarek,
▫︎ olej
▫︎ 3 ząbki czosnku,
▫︎ 3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
▫︎ niewielka suszona papryczka chili
▫︎ pieprz i sól do smaku,
▫︎ 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego,
▫︎ natka pietruszki.

Wykonanie:
Na początku starannie oczyszczamy grzyby, a te duże dzielimy na 4 części.

Chili kroimy w kosteczkę, a czosnek w smukłe plasterki.

Czosnek przesmażamy na oleju, a po chwili dodajemy do niego chilli. Trzymamy oba składniki na patelni do momentu, aż uwolnią aromat.

Potem wrzucamy pieczarki, dodajemy półtorej łyżki sosu sojowego, mieszamy.

Jak tylko grzyby ściemniają i utracą twardość, zalewamy je alkoholem i smażymy przez 5 minut.

Na sam koniec dokładamy pietruszkę, doprawiamy pieczarki pieprzem i solą.

Polecamy przepis na kotlety pieczarkowe.

Reklama
Zobacz również
Reklama