
Pierogi z truskawkami to nieziemska potrawa, którą wiele osób może jeść codzienne. Warto je zrobić na początku lata, gdy sezon truskawkowy trwa w najlepsze. Tymi skarbami natury można też nadziać knedle lub naleśniki albo wykorzystać do zrobienia racuchów czy ciasta. Opcji jest na prawdę multum. Słodkie truskawki odnajdą się świetnie w wielu przepisach. Pierogi to niekwestionowany lider letniego menu.
Mało jest potraw, które można podawać codzienne i nigdy się nie znudzą. Pierogi to wyjątek. Można je zaserwować na słono – z mięsem, kapustą, ziemniakami czy pieczarkami lub słodko – z serem lub owocami. W sezonie warto sięgać po dary natury, takie jak czereśnie, jagody, maliny czy truskawki. Obecnie rynek zalewają ostatnie z wymienionych owoców. Warto wykorzystać je w tym przepisie. Pierogi faszerowane truskawkami to niebo w gębie.
Przepis na pierogi z truskawkami
Składniki na ciasto:
» pół kg mąki,
» 250 gorącej wody (szklanka),
» 3-4 łyżki oleju,
» jajko w temp. pokojowej,
» łyżeczka soli,
» szklanka cukru,
» pół kg truskawek,
» ewentualnie: śmietana lub 1/2 kostki masła.
Wykonanie:
Zaczynamy od przesiania mąki do naczynia. Dodajemy do niej sól i mokre produkty. Zagniatamy, aż otrzymamy gładkie i sprężyste ciasto. Rozwałkujemy je i wykrawamy z niego krążki.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze cząstki. Opcjonalnie dosładzamy je cukrem, a potem umieszczamy nieduże porcje nadzienia na środku każdego krążka ciasta i sklejamy obydwie krawędzie, robiąc dekoracyjną falbankę.
Gotujemy pierogi w osolonej wrzącej wodzie przez kilka minut. Gdy wypłyną na powierzchnię, zabieramy je łyżką cedzakową i kładziemy na półmisku. Podajemy np. z jogurtem. Smacznego.
Polecamy też przepis na pierogi książęce i pierogi z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym