Pizza jak z włoskiej knajpy. Ciasto jest tak dobre, że zjesz bez dodatków

pizza
fot. screen Youtube / So Hungry Italy

Pewnie myślisz, że najlepsza pizza na świecie to ta pochodząca z Włoskiej restauracji, zaserwowana przez wykwalifikowanego kucharza. Włoska pizza nie ma sobie równych, to fakt. Ale nie musisz od razu jechać na południe Europy, by jej skosztować. Jeśli masz dobry przepis na ten specjał i wysokiej jakości składniki, to z sukcesem zrobisz ciasto drożdżowe we własnej kuchni. O dodatkach zdecyduj sam. Wybierz swoje ulubione i ciesz się obłędnym smakiem domowego wypieku!

Pizza, której nie powstydzi się żaden Włoch

Ciasto na pizzę nie może być grube, sflaczałe i twarde jak podeszwa od buta. Wtedy nie uratowałyby go nawet najbardziej wyselekcjonowane dodatki.

Ważne, by ciasto zgniatać powoli (nie krócej niż 10 minut), wówczas mąka wciągnie płyny. Masa ma być sprężysta i gładka. Kluczowym składnikiem tej receptury jest mąka typu 00. Znajdziesz ją niemal każdym supermarkecie, a jeśli ci się nie uda, to użyj mąki 450 lub 550.

Udane ciasto na pizzę – przepis

Składniki:
500 g mąki 00,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
400 ml wody,
50 g drożdży (+1 łyżeczka cukru),
sól do smaku.

Wykonanie:
Do miski z letnią wodą wkruszamy drożdże, zasypujemy mąką (4 łyżki) i cukrem. Mieszamy energicznie, przykrywamy i odkładamy ciepłe miejsce. Zaczyn powinien odstać 10 minut.

Mąkę łączymy z solą i robimy w niej dołek. Wlewamy tam zaczyn i mieszamy, np. szpatułką. Na koniec wlewamy oliwę i zagniatamy ciasto. Ma być miękkie, sprężyste i nie powinno przyklejać się do rąk. Umieszczamy je w naczyniu wysmarowanym oliwą, okrywamy ściereczką i czekamy ok. 60 minut, aż zwiększy objętość.

Gdy tak się stanie, ciasto znów wykładamy na stolnicę i przez chwilę zagniatamy. Następnie kroimy je na porcje. Najlepiej czymś je przykryć, aby nie obsychały.

Spód do pizzy rozwałkowujemy i umieszczamy na pergaminie. Następnie smarujemy powierzchnię sosem pomidorowym i kładziemy dowolne składniki (np. salami, ser, pomidorki koktajlowe, rukolę, pieczarki). Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego temp. 230°C. Pieczemy przez 6 minut na niskim piętrze.

Podziel się: