
Oto przepis na pizzę, który sprawi, że zbytnio się nie namęczysz i uzyskasz efekt jak z włoskiej knajpki. Przyrządzając klasyczne ciasto na pizzę, można popaść w amok – zdarza się, że ono nie wyrasta jak trzeba lub wychodzi suche i niesmaczne. Jest na to patent.
Odkryj przepis na pizzę z patelni. Ona za każdym razem się udaje. Pochwaliłby by ją nawet doświadczony pizzerman z Włoch. Zrób szybką pizzę bez czekania i z równie dobrym efektem.
Zobacz również: Ten chleb bez zakwasu zawsze wychodzi. Tak dobry, że zjesz bez dodatków
Przepis na szybką pizzę z patelni
Składniki:
Ciasto:
» 120 g gęstego jogurtu naturalnego,
» 120 g (ok. 1 szklanka) mąki pszennej (typ 450 lub 500),
» szczypta soli,
» 1 łyżka oliwy z oliwek (+ odrobina do smażenia),
» pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatki na spód:
» 50 g tartej mozzarelli lub innego sera,
» 3 łyżki sosu pomidorowego lub passaty pomidorowej,
» wybrane dodatki np. pieczarki, wędlina, kukurydza.
Wykonanie:
W naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, oliwę i jogurt, wyrabiamy miękkie i sprężyste ciasto, które nie przykleja się do rąk. Z masy formujemy kulę, a potem rozciągamy ją na okrągły placek (ok. 20 cm), pomagając sobie wałkiem.
Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy trochę tłuszczu i smażymy na niej spód przez 3 minuty na średnim gazie, aż się delikatnie zezłoci. Potem przekręcamy placek na drugą stronę i smarujemy sosem pomidorowym. Oprószamy serem i dajemy na wierzch pokrojone pieczarki, oliwki, salami czy inne dodatki, jakie lubimy. Ale nie przesadzamy z nimi. Patelnię przykrywamy i smażymy pizzę przez ok. 5 minut. Gdy z wierzchu ser się roztopi, a ciasto zarumieni i nabierze chrupkości, podajemy pizzę.
Polecamy: Rodzina zaciera ręce, gdy robię tę zapiekankę. Obiadowy hit