
Wystarczy mała zmiana, aby standardowa potrawa, która ma w Polsce rzeszę miłośników, zyskała całkiem nowe oblicze. Kluseczki grysikowe to pomysłowy dodatek, który przemieni kultową zupę. Zobacz jak je przygotować od podstaw. Będą smakować wyśmienicie z gorącym rosołem i miło zaskoczą całą rodzinę przy stole.
Bazą domowych klusek jest drobna kasza mama, nazywana też grysikiem. Wyrabia się ją z pszenicy. Ma sporo białka i jest lekkostrawna. W dodatku kosztuje niewielkie pieniądze, a standardowe opakowane starcza na długo. Przygotowane z niej kluski mają delikatny smak i rozpływają się w ustach. Prawdziwa przyjemność dla podniebienia.
Kluski grysikowe – jak je przygotować?
Lista składników:
» 1 łyżeczka masła,
» 6-7 łyżek kaszy manny,
» 1 jajko,
» szczypta soli.
Wykonanie:
Oddziel białko od żółtka, do białka dodaj odrobinę soli i miksuj na sztywno. Do powstałej piany dodaj żółtko i kaszę, powoli mieszaj.
Zbieraj łyżką porcje ciasta i przekładaj łyżką na gotujący się bulion. Podgrzewaj kluski przez około 2 minuty, a potem odwróć je na drugą stronę i gotuj półtorej minuty.
Kluski z kaszy manny to pomysłowy dodatek do rosołu i alternatywa dla makaronu. Robi się je bardzo łatwo i składają się z zaledwie 3 produktów. Osoby, które lubią nowe smaki powinni skusić się na rosół z niebanalnym dodatkiem, jakim są te kluseczki.
Inne dodatki to rosołu
Istnieje wiele możliwości podania rosołu, a wybór dodatków nie ogranicza się jedynie do makaronu, ziemniaków czy klusek. W esencjonalnym bulionie mogą też popływać: ravioli, ziemniaki, lane kluski, pierożki, kasza gryczana nieprażona, kasza jaglana, klopsiki lub ryż.
Czytaj też: Gofry mięciutkie i puszyste. Przepis, który zawsze się udaje