FoodPedia.plPrzepisyPopisowy torcik z truskawkami. Ten przepis jest jak as z rękawa

Popisowy torcik z truskawkami. Ten przepis jest jak as z rękawa

ciasto biszkoptowe z kremem truskawkowym
fot. screen Youtube / @SüßeBlog

Eleganckie i zarazem banalne ciasto z truskawkami zrobisz od ręki. Nie musisz mieć wielkiego talentu cukierniczego, aby cokolwiek upiec. W przypadku tego przepisu efekt będzie dużo lepszy niż przewidywałeś. W deserze tym nic nie jest przypadkowe, a składniki idealnie się ze sobą łączą, co poczujesz w trakcie degustacji. Sprawdź prościutki przepis na letni torcik truskawkowy. Popiszesz się przed rodziną, a zachwytom nie będzie końca.

Torcik z truskawkami uwodzi zarówno wyglądem, jak i smakiem. Czasami braknie nam pomysłów na to, czym zadowolić podniebienia dzieci, rodziców, przyjaciół, teściów itd. Wtedy warto przypomnieć sobie ten patent na ciasto truskawkami, nawet po sezonie na te owoce. Te formie mrożonej też będą dobre. Smakujące latem ciasto będzie gościć u ciebie w każdy weekend, bo jest pyszne i wyjątkowo łatwe do samodzielnego przygotowania w domu.

Przepis na torcik truskawkowy

Składniki:
Krem:
» 400 g świeżych truskawek
» 200 g miękkiego masła
» 60 g cukru pudru (przesianego)

Poncz cytrynowy:
» sok z 1 cytryny
» 200 ml przegotowanej wody
» 3-4 łyżeczki trzcinowego cukru

Dekoracja:
» 1 galaretka truskawkowa (77 g)
» ok. 250 g świeżych truskawek

Przygotowanie:

Biszkopt możesz zrobić według tego prostego przepisu.

Krem
Masło z cukrem pudrem ucieraj na jasną i pulchną masę. Truskawki umyj i osusz, a potem posiekaj i wrzucaj etapami do masła, bez przerwy miksuj. Krem podziel na dwie nierówne porcje (jedna powinna być nieco większa).

Galaretka truskawkowa
Galaretkę roztop w gorącej wodzie (250 ml), ostudź i włóż do chłodziarki, aby trochę zastygła, ale nie stwardniała zupełnie.

Poncz
Wszystkie składniki wymieszaj. Cukier ma się dobrze rozpuścić.

Gdy biszkopt ostygnie przekrój go równolegle na dwie części. Jeden blat umieść na paterze i naponczuj, a potem rozprowadź na nim masę – mniejszą porcję. Na nim połóż drugi biszkopt i naponczuj go. Deser z wierzchu i po bokach posmaruj resztą masy. Ozdób truskawkami, a na wierzch wylej zastygającą galaretkę. Ciasto schłódź przez minimum kilka godzin w lodówce.

Zobacz również