
Pierogi są jedną z najbardziej lubianych potraw Polek i Polaków. Przywołują na myśl swojskie smaki i rodzinne obiady. Robimy je w dni powszednie, jak i od święta i zawsze wywołują uśmiechy na twarzach. Z ciastem pierogowym nie można zbyt mocno zaszaleć, ale farsz to co innego. Daje setki możliwości. Dzisiejsza wersja z rybą to mistrzostwo smaku.
Niektóre zestawiania smakowe mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Tak będzie i tym razem. Ryba z dodatkami sprawdzi się świetnie jako farsz do pierogów, a one idealnie wpiszą się w scenerię piątkowego obiadu, który powinien być postny. Jeśli zwykłe pierogi ruskie cię nudzą, a na smażoną w panierce rybę już nie możesz patrzeć, stwórz nowoczesną potrawę w staroświeckim wydaniu. Pierogi nadziewane delikatnym dorszem czy pstrągiem oczarują podniebienia wszystkich domowników.
Przepis na pierogi rybne
Składniki na ciasto:
» 1 szklanka gorącej wody,
» 500 g mąki pszennej,
» odrobina soli,
» 2 łyżki płynnego masła.
Na farsz:
» 1 cebula,
» 300 g fileta rybnego (np. pstrąg, dorsz),
» 1 jajko,
» 2 łyżki bułki tartej,
» pieprz i sól do smaku,
» garść pokrojonej natki pietruszki.
Wykonanie:
Na farsz: rybę płuczemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i siekamy.
Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę, a pietruszkę siekamy.
Rybę mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą, zieleniną i bułką tartą. Dodajemy jajko, pieprz i sól do smaku, mieszamy.
Na ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, lekko solimy i powoli dodajemy gorącą wodę z płynnym masłem, łączymy składniki łyżką, a gdy się wystudzą, zagniatamy je dłońmi na gładkie i sprężyste ciasto.
Rozwałkowujemy je i szklanką wycinamy okręgi. Na każdym z nich umieszczamy łyżkę nadzienia i sklejamy krawędzie, aby nic nie wydostało się na zewnątrz.
W sporym garnku zagotowujemy wodę z solą i wkładamy pierwszą turę pierogów. Gotujemy je przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch. Podajemy na ciepło lub zimno, np. z kwaśną śmietaną.
Czytaj też: Sekretny składnik do czerwonego barszczu. Jest o niebo lepszy