
Biszkopt z kremem serowym i galaretką to maestria w zakresie wyglądu i smaku. Każdy kawałek tego imponującego wypieku to niezwykłe doznanie. Wyjątkowy smak sprawi, że ten deser zaliczysz do swoich ulubionych. Będziesz szukać okazji, by go przygotować. Tych z pewnością nie zabraknie w tym roku!
Święta, rodzinne przyjęcia czy urodziny wymagają specjalnej oprawy, a ciasta własnej roboty są zawsze doceniane przez gości i zawsze znikają ze stołu szybciej niż słodkości z cukierni czy marketu. Przepis na ciasto z kremem twarogowym i galaretkami nie zajmie Ci dużo czasu, a efekt urzeknie wszystkich.
Przepis na biszkopt z kremem serowym i galaretkami
Składniki:
Galaretka 1
300 ml wrzącej wody
1 galaretka pomarańczowa
Galaretka 2
300 ml wrzącej wody
1 galaretka czerwona
Galaretka 3
1 szklanka wrzącej wody
2 galaretki bezbarwne
Biszkopt
7 łyżek mąki pszennej
8 łyżek cukru
3 jajka (duże) w temp. pokojowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Poncz
1 cukier waniliowy
1 szklanka ciepłej wody
Masa serowa
800 g białego sera z wiaderka
3 łyżki cukru pudru
200 ml zimnej śmietanki 30%
Wykonanie:
Galaretka 1 – roztapiamy galaretkę we wrzątku i odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.
Galaretka 2 – przyrządzamy tak samo jak pomarańczową.
Galaretka 3 – przyrządzamy tak samo jak obie powyższe.
Na biszkopt: jajka z cukrem miksujemy na pulchną, jasną masę. Przesiewamy do niej obie mąki i mieszamy na wolnych obrotach. Przelewamy masę do blachy o wymiarach 18 cm x 28 cm. Pieczemy w temp. 160℃ przez ok. pół godziny (sprawdzamy patyczkiem, czy wypiek jest suchy).
Schłodzoną kremówkę ubijamy w naczyniu, ustawiamy mniejsze obroty i wsypujemy stopniowo cukier. Ucieramy krótko na jednolitą masę. Zmniejszamy moc i dodajemy chłodne galaretki bezbarwne, łączymy krótko – krem zacznie gęstnieć.
Z biszkoptu ścinamy górną, spieczoną warstwę – skrawki ciasta zostawiamy na później. Ciasto ponczujemy (rozpuszczamy cukier w wodzie). Dzielimy krem na 3 części. Smarujemy cały wierzch 1 warstwą kremu. Przekładamy zastygającą galaretkę w kolorze czerwonym, przykrywamy ją 2 warstwą kremu i dajemy pomarańczową galaretkę. Na nią wykładamy resztę kremu. Deser z wierzchu posypujemy pokruszonym ciastem biszkoptowym, które wcześniej odłożyliśmy. Umieszczamy go w chłodziarce na co najmniej kilka godzin, aż dobrze stężeje. Smacznego.
Sprawdź też: Ciasto jogurtowe z czekoladą to prawdziwy fenomen. Szybkie i pyszne