Paszteciki z pieczarkami to hit wigilijnego stołu. Miękkie i ciepłe bułeczki z wyrazistym farszem są nieodzownym dodatkiem do czerwonego barszczu i nie tylko. Nie może ich zabraknąć na twoim stole w te święta. Paszteciki drożdżowe z tego przepisu powstają błyskawicznie. Nie trzeba czekać, aż zaczyn wyrośnie, tylko od razu zabrać się za wyrabianie gładkiego ciasta. Oto dokładna instrukcja przygotowania specjału.
Paszteciki z grzybami to kwintesencja świątecznego smaku i obowiązkowy element na bożonarodzeniowym stole
Przyrządzenie ciasta wymaga minimalnej zręczności, ale każdy powinien poradzić sobie z nim bez problemu. Wytrawne bułeczki na ogół znikają szybko ze stołu. Są obłędne i mało kto sięgnie tylko po 1-2 sztuki, dlatego z tego przepisu zrobisz około 80 niedużych pasztecików. Pysznie smakują nawet na drugi dzień. Można je również zamrozić i ponowie ogrzać w piekarniku.
Przepis na paszteciki z pieczarkami
Składniki:
Ciasto (na ok. 80 pasztecików):
» 200 g masła,
» ok. pół kg mąki pszennej + do podsypania,
» 50 g drożdży,
» 200 g śmietany 18%,
» 1 całe jajko + 2 żółtka (białkiem posmarujesz paszteciki),
» odrobina soli,
» 1 płaska łyżka cukru.
Farsz:
» 1 duża cebula,
» 1 kg pieczarek,
» pieprz i sól,
» 150 g startego żółtego sera,
» olej do smażenia.
Przygotowanie:
Grzyby i cebulę pokrój w kosteczkę, smaż na odrobinie tłuszczu, aż woda odparuje. Dodaj pieprz i sól, odstaw do wystygnięcia. Połącz farsz z wiórkami sera.
Drożdże wkrusz do śmietany, wsyp cukier i starannie wymieszaj. Na stolnicę przełóż mąkę, masło i sól – całość siekaj nożem. Potem zrób w środku wgłębienie, dodaj tam nabiał z drożdżami, dwa żółtka i jedno jajko – wyrabiaj na jednolite ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleić, podsyp je mąką.
Rozwałkowuj masę na prostokąt, przy krawędzi umieszczaj pieczarkowe nadzienie, zroluj i odetnij od ciasta. Roladę podziel na małe paszteciki. Podobnie postępuj z resztą ciasta i farszu – nakładaj pieczarki, zwijaj i odcinaj, a potem krój wałek na ok. 3-centymetrowe fragmenty.
Sporą blachę od piekarnika wyłóż pergaminem. Umieszczaj na niej gotowe zawijańce i posmaruj każdą sztukę rozbełtanym białkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez ok. 18-20 minut, aż się zarumienią. Podawaj do czerwonego barszczu.
Sprawdź też przepis na sałatę lepszą od jarzynowej.