FoodPedia.plPrzepisySałatka jarzynowa urzeknie smakiem. Wrzuć 1 wędzony składnik

Sałatka jarzynowa urzeknie smakiem. Wrzuć 1 wędzony składnik

sałatka jarzynowa
fot. screen Youtube / @vikarecept

Sałatka jarzynowa to ostoja prostoty i wyśmienitego smaku. Odnajdzie się na każdym stole, bez względu na okazję. Stanowi wyjątkową mieszaninę składników i smaków. Ale by nadać jej niezwykłego wdzięku i zadziwić rodzinę lub gości, warto pójść o krok dalej i dorzucić do sałatki jeden bonusowy składnik. Jarzynowa wyjdzie palce lizać.

Sekretny składnik sałatki jarzynowej

Sałatka jarzynowa to kompozycja złożona przede wszystkim z gotowanych warzyw: selera, marchewki, ziemniaków, pietruszki i groszku konserwowego. Dodatkami do sałatki są także jajka na twardo, ogórki kiszone, kukurydza konserwowa, a czasami pokrojone w kostkę jabłko, cebula lub por. Smak tejże mieszanki dopełnia majonez i przyprawy – zwykle tylko pieprz i sól. Jest jeszcze jeden składnik, który warto uwzględnić w sałatce to łosoś. Ryba ta świetnie pasuje do sałatki. Zarówno wizualnie, jak i smakowo. Wprowadzi wędzone nuty, dzięki czemu sałatka posmakuje wszystkim jeszcze bardziej.

Przepis na sałatkę jarzynową z łososiem

Lista składników:
3 ziemniaki
1/4 korzenia selera
1 mała pietruszka
2 marchewki
1 mała puszka groszku konserwowego
3 jajka (można pominąć)
2-3 ogórki kiszone
100 g łososia wędzonego (plastry)
pieprz i sól do smaku
2 pełne łyżki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 pełne łyżki gęstego jogurtu

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w małą kostkę. Ziemniaki w mundurkach gotujemy w wodzie z solą do miękkości. Gotujemy również seler, pietruszkę i marchew. Potem wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kosteczkę. Groszek odcedzamy z zalewy, a rybę kroimy w niewielkie paseczki. Ogórki przekrawamy w poprzek i wycinamy gniazda nasienne, a potem kroimy warzywa w kostkę. Jogurt łączymy z majonezem i sokiem z cytryny. Wszystkie produkty umieszczamy w naczyniu i zalewamy sosem. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Sałatkę mieszamy i wstawiamy na minimum pół godziny do chłodziarki.

Polecamy też przepis na sałatkę synowej

Zobacz również