
Kolorowych sałatek nie może zabraknąć na twoim świątecznym stole, szczególnie w Wielkanoc. Przecież spotkania z rodziną wymagają właściwej oprawy kulinarnej, a dobrej sałatce nie oprze się nikt. Pasuje do wędlin i nie tylko. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, w tym roku zaserwuj im sałatkę Olivier. Zrobisz ją szybciej niż pospolitą jarzynową i nie musisz się martwić, że będzie potem długo zalegać w lodówce. Ta kompozycja z reguły znika w ciągu jednego dnia. Przełam rutynę i postaw ją w tym roku na wielkanocnym stole, a nie pożałujesz!
Szykując sałatki na święta, nie możesz zignorować tej. Mieszanka złożona z ziemniaków, marchewki, jajek, groszku, szynki i ogórków kiszonej wygląda obiecująco i bajecznie smakuje. Przy niej na klasyczną jarzynową już nikt nie spojrzy.
Zobacz też: Sałatka synowej zachwyca prostotą. Z każdym kęsem chcesz więcej
Przepis na sałatkę Olivier
Składniki:
3-4 jajka na twardo
2 ziemniaki
2 marchewki
1/2 puszki groszku
4 niegrube plastry szynki
3-4 ogórki kiszone
pieprz i sól do smaku
1 łyżeczka musztardy
kilka łyżek majonezu
Wykonanie:
Marchew i ziemniaki obierz ze skórki, a potem ugotuj do miękkości i pokrój w kosteczkę. Szynkę pokrój w kostkę i podobnie potraktuj ogórki, które potem odsącz z nadmiaru wody. Jajka obierz i także potnij w kostkę.
Przygotowane składniki umieść w dużej salaterce, dodaj groszek i wymieszaj. Dopraw sałatkę przyprawami i obydwoma sosami. Wstaw ją do chłodziarki na ok. 1 godzinę, a potem podawaj. Smacznego.
Czytaj też: Sałatka Miszmasz. Spróbuj raz, a będziesz robić codziennie