Sernik zebra w 15 min. Każdy pyta o przepis, bo jest obłędny

sernik zebra
fot. screen Youtube / @AnnieKa

To prawdopodobnie najlepszy sernik, jaki można stworzyć bez pieczenia. Dwukolorowy wygląda stylowo i podwójnie dobrze smakuje. A sposób przygotowania jest banalnie łatwy. Wystarczy zmiksować twaróg z wiaderka z kilkoma składnikami, a potem podzielić masę na pół i jedną z nich porcji połączyć z ciemnym kakao. W roli zagęszczacza doskonale spisuje się galaretka. Sernik wychodzi palce lizać.

Szybki sernik na zimno to ukochany deser Polaków w zupełnie nowym wydaniu. On wygląda jak zebra – dosłownie! Odmienne kolory – raz jasne, raz ciemne, prezentują się gustownie. Gdybyś zaproponował swoim gościom taki deser, absolutnie nikt nie zgłosiłby weto. Już od samego patrzenia można nabrać apetytu.

Jeśli się przyłożysz, ciasto przygotujesz w zaledwie 15 minut. Gotowe ciasteczka zdecydowanie ułatwiają życie. Najdłużej trzeba czekać, aż masa twarogowa zastygnie w lodówce.

Przepis na sernik zebra bez pieczenia

Składniki:
1 paczka biszkoptów
250 g śmietany 30%
pół kg twarogu sernikowego z wiaderka
3 opakowania galaretki (np. cytrynowe)
220 g cukru
3 łyżki kakao

Sposób wykonania:
Zawartość 3 opakowań galaretek rozpuść w szklance wrzącej wody. Odstaw do wystygnięcia.

Śmietanę połącz z cukrem i miksuj na sztywną masę. Potem dodaj do niej ser i ucieraj. Przełóż galaretkę i znów miksuj.

Dno formy wyłóż pergaminem i układaj ścisło jedną warstwę biszkoptów – to będzie spód deseru.

Masę twarogową podziel na 2 równe części. Pierwszą połącz z kakao – dobrze mieszaj, aby nie było grudek. Rozprowadzaj ją na ciasteczkach na przemian z białą masą. Sernik zebra włóż do chłodziarki na kilka godzin. Schłodzony możesz kroić na kawałki i podawać. Ciemne i jasne paski idealnie odzwierciedlają nazwę ciasta. Wyglądają finezyjnie i przykuwają wzrok.