Słodki Bałamutnik to hit letnich przyjęć. Mało kto odmówi sobie kawałeczka śliwkowego ciasta podczas gościny. To nie tylko atrakcja stołu i epicki poczęstunek, ale również trafny dodatek do popołudniowej kawy. Jest pełen smaku i aromatu. Natomiast przepis powinien na stałe zagościć w notesie każdego łasucha. Nawet osoby bez doświadczenia kulinarnego bez trudu upieką ten placek. Wystarczy kilka składników i trochę wolnego czasu, a powstanie wypiek sto razy lepszy niż z cukierni. Zachęcamy do spróbowania.
Słodki Bałamutnik – wyjątkowe ciasto ze śliwkami zbałamuci każdego
Specjał ten to same proste składniki, bez jakiegokolwiek kombinowania. Sezon śliwkowy ruszył pełną parą, więc warto odwiedzić osiedlowych sklepikarzy i zafundować sobie co najmniej pół kilograma śliwek (akurat tyle potrzeba do zrobienia ciasta). Oprócz nich będą potrzebne standardowe produkty na ciasto, czyli mąka, jajka, masło, cukier i inne dodatki. Dokładną listę składników znajdziesz poniżej.
Przepis na ciasto Słodki Bałamutnik
Składniki:
200 g cukru
500 g mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%
3 żółtka
250 g masła
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki bułki tartej
500 g śliwek
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy śmietanę, pokrojone masło oraz żółtka. Dokładamy cukier i jajko, siekamy, a potem wyrabiamy składniki na spójną masę. Lepimy z niej kulę, okręcamy folią spożywczą i chłodzimy przez 60 minut w lodówce.
Po tym czasie ciasto wyciągamy z urządzenia i przekrawamy na 2 porcje (jedna powinna być nieco większa od drugiej). Tą większą wałkujemy na placek i rozmieszamy na spodzie blachy, w której znajduje się pergamin.
Śliwki myjemy i osuszamy. Dzielimy każdą sztukę na pół i wyciągamy pestki. Owoce rozkładamy na cieście w formie i oprószamy bułka tartą.
Resztę ciasta ścieramy na większych oczkach tarki i rozsypujemy na powierzchni deseru. Pieczemy całość w temp. 180°C przez 45 minut. Wyciągamy z piekarnika, studzimy i ozdabiamy cukrem pudrem. Smacznego.