FoodPedia.plPrzepisySpróbuj przepisu na pierogi książęce. Błyskawicznie znikają z talerzy

Spróbuj przepisu na pierogi książęce. Błyskawicznie znikają z talerzy

pierogi
fot. screen Youtube / @PAZANDAZAMIRA

Pierogi książęce to regionalna potrawa zyskująca na popularności. Można je zaliczyć do jednych z najlepszych w Polsce. Zarówno ciasto, jak i farsz wywołają zachwyty wśród wielu smakoszy. Urzekająco prosta mieszanka zasługuje na wyróżnienie. Łap przepis na pierogi, które podasz rodzinie na obiad.

Z czego składają się pierogi książęce?

Ciasto pierogowe z dodatkiem masła skrywa farsz z ziemniaków, cebuli i wędzonego podgardla. Nic zaskakującego? A jednak jest coś, co odróżnia to nadzienie od tego na pierogi ruskie. Książęca odsłona zawiera surowe, starte ziemniaki, a ruska – gotowane. Sprawdź przepis, a z pewnością zauważysz kolejne różnice.

Pierogi książęce – przepis

Składniki na ciasto:
▫︎ 1 szklanka lekko przestudzonej wrzącej wody (nie może parzyć w dłonie),
▫︎ 0,5 kg mąki pszennej,
▫︎ 2 łyżki stopionego masła,
▫︎ odrobina soli drobnoziarnistej.

Składniki na farsz:
▫︎ 200 g wędzonego surowego podgardla (ew. wędzony boczek),
▫︎ 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystych),
▫︎ 1 duża łyżka mąki,
▫︎ 2 średnie cebule,
▫︎ 1 łyżka kwaśnej śmietany.

Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Gorącą wodę solimy, dodajemy do niej masło, a potem mieszankę przelewamy do mąki. Mieszamy łyżką, po czym zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Nadajemy mu kształt kuli, okrywamy szmatką na pewien czas. W międzyczasie zajmujemy się farszem.

Obieramy i myjemy kartofle, a potem ścieramy na małych oczkach tarki. Odciskamy je przez gazę. Płyn z warzyw przelewamy do naczynia i odstawiamy, aby skrobia opadła na dno. Potem dodajemy ją do ziemniaków wraz z mąką, śmietaną i przyprawami, mieszamy.

Mięso kroimy w kostkę i na suchej patelni wytapiamy z niego tłuszcz, potem dorzucamy pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy ziemniaki i przesmażamy wszystko ok. 5 minut.

Ciasto na pierogi kroimy na porcje i każdą spłaszczamy wałkiem. Przy pomocy np. szklanki wycinamy okręgi i na środku każdego z nich kładziemy trochę nadzienia. Dokładnie sklejamy krawędzie, tworząc pieroga. Gotujemy je etapami w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. Możemy je podać, np. z kwaśną śmietaną.

Zobacz też: Wyjmij ze słoika i posiekaj. Pierogi z tym farszem to petarda

Zobacz również