Torcik jabłkowy to szybki sposób na zaspokojenie apetytu na słodycze. Maślany spód, masa owocowa i bita śmietana to połączenie zasługujące na owacje. Pracy nad deserem wcale nie jest dużo. Nad klasycznym tortem musiałbyś sporo się napracować, a tutaj wszystko idzie jak z płatka. Poznaj przepis na wspaniały wypiek, który bije na głowę jabłeczniki i szarlotki.
W listopadzie wyjątkowych świąt nie brakuje. Na kolejny długi weekend lub Andrzejki warto przygotować coś oszałamiającego – ku radości domowników, gości czy imprezowiczów. Nic tak nie uszczęśliwia niż słodycze, a ciast przekładanych raczej nikt sobie nie odmówi. Trójwarstwowy torcik jabłkowy z bitą śmietaną zrobi show na każdej imprezie. Odkryj pyszny i szybki przepis.
Przepis na torcik jabłkowy
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
1 jajko
125 g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
1 opak. cukru wanilinowego
Masa jabłkowa:
750 ml soku jabłkowego
1,5 kg jabłek
2 łyżki soku z cytryny
2 torebki budyniu śmietankowego
100 g cukru
Krem śmietanowy:
1 galaretka cytrynowa
pół litra śmietanki 30%
oraz:
3 łyżki płatków migdałowych
masło, mąka do natłuszczenia blachy
Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagniataj gładką i sprężystą masę, uformuj ją w kulę.
Okrągłą blachę (26 cm) wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Następnie ciastem wylep jej dno i boki – aż do brzegów. Nakłuj widelcem i piecz spód w temperaturze 180°C przez 10 minut.
Obierz jabłka i pokrój w kosteczkę. Skrop sokiem z cytryny. Zagotuj sok jabłkowy (2 szklanki) z cukrem. Do reszty soku dodaj budynie w proszku, mieszaj, aż się roztopią. Wlej do gotującego się soku i mieszaj na gęstą masę. Wrzuć do niej owoce, starannie wymieszaj i przełóż wszystko na podpieczony spód. Deser piecz w temp. 180°C przez 50 minut. Ostudź.
Rozpuść galaretkę we wrzącej wodzie (pół szklanki), odstaw do lekkiego zastygnięcia. Kremówkę miksuj. Gdy będzie już prawie sztywna, dodawaj do niej powoli galaretkę, miksuj.
Powstałą masę umieść na jabłkach, wygładź z wierzchu. Migdały podpraż na patelni bez tłuszczu, a gdy się wystudzą, posyp nimi ciasto. Możesz też posypać je startą ciemną czekoladą.