Polecamy przepis na szarlotkę z małym twistem. Niezwykle krucha i maślana jest najlepszą proporcją na deser i pysznym dodatkiem do kawy. Wakacje się kończą, ale lato nadal trwa. Ciasto z jabłkami i gruszkami to prawdziwa letnia rozkosz, której warto skosztować jeszcze w tym sezonie. Polecamy przepis na szarlotkę z dodatkiem gruszek.
Skoro szarlotka, to muszą być i jabłka. Jednak zachęcamy do eksperymentowania i wypełnienia kruchego ciasta także gruszkami. Jeśli do deseru używasz kwaśnych odmian jabłek (np. szarej renety czy antonówki), to gruszki nadadzą słodyczy masie owocowej. Natomiast cynamon podkręci jej aromat. Pachnący także wanilią wypiek wyjęty prosto z piekarnika to uciecha dla wszystkich zmysłów. Maślany smak ciasta kruchego w połączeniu z jabłkowo-gruszkowym farszem to propozycja nie do odrzucenia na deser.
Przepis na gruszlotkę, czyli szarlotkę z gruszkami
Składniki:
2 gruszki twardej odmiany
4 średnie kwaśne lub półsłodkie jabłka
350 g mąki pszennej (2 i 1/4 szklanki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki cukru pudru
1 żółtko średniego jajka
200 g chłodnego masła
cukier puder do posypania (można pominąć)
Wykonanie:
Obierz gruszki i jabłka, usuń z nich gniazda nasienne, a miąższ pokrój małą kostkę. Umieść w garnku, wsyp cynamon i cukier, przykryj i podprażaj na niezbyt dużym gazie, od czasu do czasu zamieszaj.
Owoce muszą zmięknąć i nieco się rozlatywać. Proces obróbki cieplnej trwa zwykle 15 minut – zależnie od stopnia twardości jabłek i gruszek. Ściągnij garnek z palnika i ostudź.
Mąkę, pokrojone zimne masło, cukier puder i proszek połącz ze sobą i wyrabiaj na jednolite ciasto, przełóż do niego żółtko i zagniataj lekko wilgotną i lepką masę.
Przekrój ją na pół. Jedną częścią wylep spód formy o średnicy 24 cm i wstaw do zamrażalnika na 15 min. Pozostałą część ciasta formuj na pergaminie w okrąg – takiego samego rozmiaru co blaszka – również go zamroź na kwadrans. W lodówce powinien przebywać co najmniej 40 minut, dlatego, jeśli zależy ci na czasie, skorzystaj z pomocy zamrażarki.
Wyciągnij formę i na zimnym spodzie ulokuj wystudzoną masę owocową. Wyjmij drugą część zimnego ciasta i cały płat umieść na górze (jeśli się trochę połamie, nie przejmuj się).
Szarlotkę piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (grzanie: góra-dół). Serwuj jeszcze ciepłą.