FoodPedia.plPrzepisySzarlotka z galaretką jest zachwycająca. Sprawdź ten łatwy przepis

Szarlotka z galaretką jest zachwycająca. Sprawdź ten łatwy przepis

szarlotka
fot. screen Youtube / Retetele Mihaelei

Lekka, słodko-kwaśna szarlotka to najlepszy umilacz życia. Prawdziwą przyjemnością jest degustacja ciasta, ale jego przygotowanie bywa pracochłonne. Na szczęście tym razem tak nie będzie. Przepis na jeden z najsmaczniejszych swojskich wypieków z jabłkami jest prościutki, o czym za chwilę sam się przekonasz. Kruchy spód pomiędzy którym znajduje się masa jabłkowa z galaretką, to doskonała odskocznia od babek i mazurków, które ostatnio przewijały się przez nasze kuchnie. Wyśmienita szarlotka to idealna propozycja na deser po obiedzie.

Jakie jabłka do szarlotki?

Niemal każda odmiana jabłek nadaje się do szarlotki czy jabłecznika. Jeśli zdecydujesz się na kwaśny gatunek powinieneś też bardziej go osłodzić. Twarde owoce (np. ligol) trzeba dusić nieco dłużej, natomiast miękkie (np. lobo) znacznie szybciej się rozpadną. Znawcy cukiernictwa uznają antonówkę, szarą renetę i papierówkę, za idealne odmiany do szarlotki.

W tej recepturze owoce łączy się z sypką galaretką. Smak brzoskwiniowy nie gryzie się z resztą składników przysmaku. Zamiast brzoskwiniowej można użyć pomarańczowej czy cytrynowej.

Przepis na kruchą szarlotkę z galaretką

Składniki:
Kruche ciasto:
5 łyżek cukru pudru
400 g mąki tortowej
300 g chłodnego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 zimne żółtko (rozmiar L)
2 zimne jajka (rozmiar L)

Farsz jabłkowy:
2 kg jabłek (kwaśne będą najlepsze)
1 łyżeczka cynamonu
2 x galaretka brzoskwiniowa w proszku

Wykonanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem wsyp do naczynia, wrzuć chłodne masło i zacznij od razu siekać nożem. Dodaj żółtko, całe jaja i sól, wyrabiaj ciasto o aksamitnej konsystencji. Okręć je folią spożywczą i umieść w chłodziarce na dwie godziny.

Farsz: jabłka obierz i potnij w kostkę. Wrzuć do rondelka, zalej wodą w ilości 1/4 szklanki, przykryj i duś na małym gazie przez 15-20 min. Na kilka minut przed końcem obróbki cieplnej ściągnij pokrywkę, aby zbędna woda odparowała. Do gorących owoców wsyp galaretkę i cynamon, mieszaj, aż się rozpuszczą.

Blachę (25 cm x 35 cm) wyściel pergaminem. Ciasto wyjmij z lodówki przekrój na pół. Pierwszą część włóż do chłodziarki, a drugą połóż na stolnicy oprószonej mąką. Przy pomocy wałka spłaszcz ciasto, formując je na kształt blachy. Przenieś je na spod formy i nakłuj w paru miejscach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiekaj przez 18-20 minut.

Później na lekko złocistym cieście rozprowadź masę owocową. Nakryj ją drugą porcją ciasta. Szarlotkę piecz w 180 st. C. przez ok. 1 godzinę (lub 10 minut krócej), aż wierzch się zezłoci.

Polecamy też przepis na szarlotkę 3 szklanki

Zobacz również