
Zapiekanka ziemniaczana jest synonimem domowego smaku i ciepła. To prosty obiad, na jaki można zdecydować się w środku pracowitego tygodnia. Ma wiele zalet. Błyskawicznie i łatwo się go robi – przepis zrealizuje nawet osoba, która ma dwie lewe ręce do gotowania. Podstawowy składnik potrawy, czyli ziemniaki są tanie i powszechnie dostępne. Sekret tej receptury tkwi w metodzie przygotowania zapiekanki. Nie piecze się jej w piekarniku, a we frytkownicy.
Frytkownica beztłuszczowa, tzw. Air Fryer to nowoczesny sprzęt, pozwalający przyrządzić pyszne dania nawet bez tłuszczu. Obieg gorącego powietrza nadaje potrawom pożądanych cech tj. miękkość i chrupkość. Możliwości AF są zbliżone do piekarnika, lecz metoda obróbki jest nieco inna. W AF potrawy przyrządza się szybciej i nie wysychają. Spróbuj upiec w nim zapiekankę, a smak z pewnością cię usatysfakcjonuje.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z AF
Składniki:
▫︎ 500 g ziemniaków,
▫︎ 150 g pieczarek,
▫︎ 150 g kiełbasy,
▫︎ 1 cebula,
▫︎ 150 g boczku wędzonego,
▫︎ 1 łyżka oliwy z oliwek,
▫︎ 100 g sera żółtego,
▫︎ pół łyżeczki pieprzu,
▫︎ 1 łyżeczka soli.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i ugotować (ale nie rozgotować).
Kiełbasę pokroić w plastry, a boczek w kostkę. Cebulę pociąć w piórka, a pieczarki w talarki. Garstkę boczku odłożyć na wierzch. Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę, boczek, kiełbasę i grzyby.
Koszyk z Air Fryera wyścielić papierem (można też znaleźć formę pasującą do urządzenia). Na dnie umieścić kartofle, następnie rozłożyć mieszankę z patelni i ponownie ułożyć ziemniaki na całej powierzchni. Oprószyć je wiórkami sera żółtego startego na tarce, a potem rozrzucić wcześniej odłożony boczek. Potrawę piec we frytkownicy, w temp. 200°C przez 15 minut.
Do zapiekanki warto podać domową surówkę, np. z kapusty pekińskiej.