FoodPedia.plPrzepisyTe placki ziemniaczane rozczulą każdego. 1 składnik je odmieni

Te placki ziemniaczane rozczulą każdego. 1 składnik je odmieni

placki ziemniaczane
fot. screen Youtube / @HausgemachteRezepte

Jednym z ulubionych dań wielu Polaków są placki ziemniaczane. Przyrządzone z pospolitych i tanich składników, takich jak ziemniaki, jajka i cebula, stanowią sycący i pyszny obiad dla całej rodziny. Roboty przy nich jest niedużo, a najwięcej czasu pochłania tarcie warzyw. Jednak można wymienić tarkę na blender, a danie będzie gotowe w mniej niż pół godziny. Polecamy przepis na niesamowicie chrupiące i puszyste placki ziemniaczane z niesamowitym dodatkiem. Ciekawe, czy jadłeś kiedyś wersję z drożdżami? Jeśli nie, to spróbuj koniecznie!

Pożądane przez wielu smakoszy są chrupiące i puszyste placki ziemniaczane o złocistym kolorze i rozpływającym się w ustach wnętrzu. Ten efekt pozwolą ci uzyskać zwykłe drożdże. Kojarzony głównie z pieczywem, racuchami, pizzą i słodkimi wypiekami składnik teraz ulepszy strukturę ziemniaczanego specjału. Ciasta z drożdżami rosną jak grzyby po deszczu, podobnie też będzie z ciastem na placki.

Z drożdży trzeba najpierw przyrządzić zaczyn, a gdy wyrośnie, należy go przełożyć do reszty składników i zabrać się za smażenie placków.

Przepis na drożdżowe placki ziemniaczane

Składniki:
1 cebula
16 ziemniaków
2 jajka
400 ml mleka
pieprz i sól
4 łyżki mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
odrobina cukru
1 łyżka masła
olej do smażenia

Wykonanie:
Przygotowanie placków ziemniaczanych zacznij od wkruszenia do naczynia drożdży. Dodaj do nich odrobinę cukru, 1 łyżkę mąki pszennej i kilka łyżek mleka w temp. pokojowej. Starannie mieszaj składniki i rozcieraj je ze sobą, odstaw.

Następnie zabierz się za ziemniaki. Obierz je i zetrzyj na większych oczkach tarki, a potem umieść na sitku, przelej gorącym mlekiem i precyzyjnie odciśnij. Masę wrzuć do sporego naczynia, dodaj rozczyn, mieszaj i odstaw.

Kolejnym krokiem jest obsmażanie na maśle pokrojonej cebuli. Wrzuć ją ziemniaków i mieszaj. Dodaj mąkę i przyprawy, znów mieszaj.

Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż okrągłe placki z każdej strony, aż się zezłocą. Placki umieść na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym, aby wchłonął zbędny olej. Podawaj np. z kwaśną śmietaną.

Sprawdź też przepis na placki ziemniaczane po szwajcarsku

Reklama
Zobacz również
Reklama