
Zupa ogórkowa, tradycyjna potrawa naszej rodzimej kuchni, potrafi zachwycać swoimi walorami, a ma ich naprawdę dużo. W jej charakternym smaku i wyjątkowym aromacie można się zakochać od pierwszej łyżeczki. Wiele osób ogórkową uznaje za comfort food. Można jeść ją o każdej porze roku, co miesiąc, raz w tygodniu, a nawet codziennie. Tej potrawa nie wymaga wielu urozmaiceń, ale niektóre są bardzo ciekawe i nie mogą umknąć niczyjej uwadze, a w szczególności jej miłośnikom. Oto jedna z takich wersji.
Zdradzamy, jak ugotować zupę ogórkową, aby była naprawdę jedyna w swoim rodzaju. Dodatek mięty uczyni ją niepowtarzalną. Warto pachnące liście wrzucić do garnka, by cieszyć się smakiem i aromatem zupy na nowo.
Jak ugotować zupę ogórkową z miętą?
Składniki:
1 litr bulionu
5 średnich ogórków kiszonych
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
cebula
sok z 1/2 cytryny
pieprz i sól do smaku
2 łyżki masła
pęczek świeżej mięty
200 ml śmietany 18%
Wykonanie:
Obieramy czosnek i cebulę. Siekamy warzywa, a następnie lekko podsmażamy na 2 łyżkach masła w sporym garnku.
Ogórki ścieramy na małych bądź większych oczkach tarki. Kartofle obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je do garnka z cebulą i czosnkiem, dokładamy ogórki i smażymy przez ok. 5 minut.
Potem zalewamy całość bulionem i gotujemy tak długo, aż wywar zacznie wrzeć. Wtedy od razu ustawiamy mniejszy gaz i gotujemy zupę powoli przez kwadrans, aż kartofle zmiękną.
Ściągamy garnek z palnika i zabielamy zupę śmietaną – nie zapominamy jej wcześniej zahartować, jeśli pominiemy ten krok, to nabiał zwarzy się.
Dodajemy pieprz, sól i sok z cytryny, powoli gotujemy zupę jeszcze przez 4-5 minut na niewielkiej mocy ognia, uważając, żeby się na zagotowała.
Wrzucamy do niej miętę, mieszamy i krótko podgrzewamy. Danie jest gotowe do podania. Smacznego.
Polecamy też przepis na pyszną zupę buraczkową, która jest gotowa 2x szybciej niż zwykle