FoodPedia.plPrzepisyTo ciasto kochają u mnie wszyscy. Szybkie i łatwe do zrobienia

To ciasto kochają u mnie wszyscy. Szybkie i łatwe do zrobienia

ciasto serowo-czekoladowe Zupfkuchen
fot. screen Youtube / ReniasBackwelt

Oto alternatywa dla klasycznego sernika. Zupfkuchen to połączenie czekoladowego ciasta i serowej masy. Jeśli klasyczny sernik już ci się znudził, ten wypiek wprowadzi do twojej kuchni powiew świeżości. Przepis jest łatwy, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. To ciasto zyskało ogromną popularność w Niemczech. Czas, by podbiło również polskie stoły.

Trochę sernik, trochę murzynek

Jeśli uwielbiasz oba wypieki, od teraz możesz je ze sobą zintegrować. Zupfkuchen to sernik i murzynek w jednym, więc z pewnością ci posmakuje. Ślicznie wyrasta i nie opada. Poznaj przepis na deser idealny.

Przepis na Zupfkuchen, czyli sernik z ciastem czekoladowym

Składniki:
Ciasto czekoladowe:
» 200 g cukru pudru lub ksylitolu,
» 325 g mąki pszennej,
» 1 jajko,
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
» 5 łyżek kakao,
» 200 g masła.

Masa serowa:
» 3 jajka,
» 600 g białego sera,
» 1 torebka budyniu waniliowego,
» 150 g cukru lub ksylitolu,
» 150 g śmietany kremówki.

Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe: do misy robota przekładamy mąkę, proszek i cukier. Do składników przesiewamy kakao, wrzucamy posiekane masło i ucieramy. Później dodajemy jajko i zagniatamy zwarte ciasto – ¼ odkrawamy i na razie odkładamy. Pozostałą porcję rozwałkowujemy na okrąg i umieszczamy go na spodzie okrągłej blachy o średnicy 26 cm. Wyklejamy nim również boki.

Ser miksujemy ze śmietaną, budyniem i cukrem, a potem łączymy z jajkami, dodając je etapami, mieszamy krótko i przelewamy masę do formy – na wcześniejszy spód.

Kawałek ciasta czekoladowego, który wcześniej odłożyliśmy, rwiemy i rozrzucamy na powierzchni deseru. Pieczemy go w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez godzinę, a potem studzimy ciasto na kratce. Wyjmujemy je z piekarnika i podajemy.

Polecamy też przepis na szarlotkę 3 szklanki

Zobacz również